YK muuttanut Somalian luokitusta – lehdistönvapauden suhteen maa kuitenkin yhä epäonnistunut

YK:n väistyvä erityisedustaja Somaliassa Nick Kayn joulun alla antaman arvion mukaan Somalia ei ole enää epäonnistunut valtio (failed state), vaan toipumisen tiellä oleva hauras valtio. Kehuessaan edistystä, jota  maassa on viimeisten kolmen vuoden aika nähty, myöntää Kay kuitenkin, että maalla on edessään pitkä matka.

Yksi hallinnon läpinäkyvyyden onnistumisesta kertova tekijä on vallan vahtikoiranakin tunnetun median vapaus. Tämän suhteen Somalia on yhä varsin epäonnistunut valtio.

Maan parlamentin juuri hyväksymä medialaki on tästä erinomainen esimerkki. Niin YK, ihmisoikeusjärjestöt ja toimittajat ovat kritisoineet 42-artiklaista lakiesitystä lehdistön toimintavapautta vakavasti rajoittavana, mutta kiistanalainen esitys sai käsittelyssä taakseen käytännössä parlamentin yksimielisen tuen. Istunnossa paikalla olleista 142 edustajasta sitä puolsi 139, kolmen pidättäydyttyä äänestämästä.

Itse laista ei ole vielä saatavilla englanninkielistä käännöstä, mutta ainakin vielä luonnosvaiheessa huolta aiheutti mm. se, ettei sanomalehdillä tai muilla medioilla olisi lupaa toimia Somaliassa ilman hallituksen myöntämää lupaa – käytäntö, joka johtaisi vähintäänkin itsesensuuriin. Luonnos myös sisälsi maininnan median edustajille langetettavista mittavista sakoista heidän syyllistyttyään Somalian tai islamin tapoja loukkaavasta uutisoinnista tai mm. hallituksen vastaisesta propagandasta. Sakkojen määräksi mainittiin 5000-10 000 dollaria, joka helposti nousee ylipääsemättömäksi maassa, jossa keskipalkan arvioidaan olevan 100 dollarin tietämissä.

Lakiesitystä kritisoitiin myös lähdesuojan puuttumisen vuoksi. Niinikään ei laissa tehty mitään parannuksia toimittajien turvallisuuden takaamiseksi, mikä jo yksinään on huolestuttavaa. Somalia on tällä hetkellä yksi vaarallisimmista maista lehdistön edustajille. Kaikenkaikkiaan CPJ:n (Committee to Protect Journalists) tilastojen alusta vuodesta 1993 eteenpäin on Somaliassa tapettu 59 toimittajaa. Peräti 18 näistä tapahtui vuonna 2014, eikä hallituksen lupauksista huolimatta ainoakaan tapaus ole johtanut edes pidätyksiin.

Lakia on valmisteltu Somaliassa peräti yhdeksän vuoden ajan. Maan informaatioministeri on kiistänyt siihen kohdistuneen kritiikin ja on luonnehtinut sen olevan ”paras laatuaan koko maailmassa”.

Voimaantullakseen laki tarvitsee vielä presidentin allekirjoituksen.