Kirjaesittelyjä ja somalialaisen diasporan historiaa

Saimme 16.lokakuuta 2016 vieraaksemme Ruotsista ja Tanskasta somalialaisia kirjailijoita ja tutkijoita. Vierailun tarkoituksena oli järjestää kirjaesittelyjä sekä perehtyä somalialaisen diasporan historiaan 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun alkuun. Liitto tapasi vieraita ennen tapahtumia ja keskustelua syntyi mm. Pohjoismaisen somalialaisen diasporan tilanne, tulevaisuus ja mahdolliset yhteistyökuviot.

Tapaaminen-liitolla

Kirjailijat ja opettajat Sayid Ahmed, Abdalle Sh. Abdirahman ja Yusuf Hassan pitävät kirjaesittelyjä ympäri pääkaupunkiseutua. Liitto kävi tutustumassa heidän lastenkirjavalikoimaan 17.lokakuuta 2016 Itäkeskuksessa.

 

Tutkija Bodhari Warsame on tutkinut somalialaista diasporaa jo kuuden vuoden ajan. Warsame oli 18.lokakuuta 2016 Iiriskeskuksessa kertomassa tutkimuksistaan. Hän on kerännyt ympäri maailmaa valokuvia 1900-luvun Euroopassa järjestetyistä somalialaisista esityksistä.  Somalialaiset esitykset tulivat pinnalle 1900-luvulla Euroopassa, jossa oli suosittua viihdettä ihmisten pitämät esitykset kulttuureista ja eri kansojen tavoista: ”show of people”. Esitykset voisi rinnastaa nykypäivänä esitettävään sirkukseen, mutta 1900-luvulla esitykset olivat varsin erilaisia. Somalialaisten esitykset pitivät sisällään tavanomaisia asioita somalialaisesta kulttuurista, kuten somalinkieli, vaatteet, rakentaminen ja urheilu. Esityksiä ei ollut Suomessa, mutta Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa niitä pidettiin teattereissa, puistoissa, eläintarhoissa, siirtomaa näyttelyissä ja missä sitten kysyntää olikin. Warsamen kokoama valokuvanäyttely on esillä STOAssa kolme viikkoa.

Iiriskeskuksessa olivat paikalla myös kirjailijat ja opettajat Ahmed, Abdirahman ja Hassan. Esillä keskustelutilaisuudessa olivat heidän esittelemät kirjat ja he puhuivat kirjallisuuden tärkeydestä.