Blogisarja: Somalian kansantarinat osa 2

Tässä blogisarjassa tutustutaan somalialaisiin kansantarinoihin. Tekstit ovat suomennettuja kirjasta Faaliyihii la bilkeyday, Sheekaxariirooyin Somaaliyeed / A Soothsayer Tested, Somali Folktales, jonka on kirjoittanut ja kääntänyt englanniksi G.L.Kapchits. Kirjaa voi lainata ainakin Helsingin kirjastosta.

Lue tästä osa 1.

Somalitarinoita kerrotaan perinteisesti nuotion ääressä kodin edustalla pitkän päivän päätteeksi. Perheen yhteinen hetki askareiden jälkeen hämyisessä illassa tuo tarinankerrontaan oman ulottuvuutensa. Suomessa tällainen tarinahetki on hankalampi toteuttaa, mutta silti perheen yhtenäisyyttä voi korostaa tarinahetkissäkin. Nimenomaan tarinoiden lukeminen ääneen koko perheen kesken tuo nykyperheiden kiireiseen arkeen pienen yhteisen rauhoittumisen hetken, jossa suullinen kansanperinne saa jatkoa.

 

Valinta

Nomadi-leiriin hyökkäsi aseistautunut osasto ja sotilaat tappoivat ihmiset ja ryöstivät heidän karjansa. Hyökkäyksestä selvisivät vain yksi nainen, hänen veljensä, poikansa ja aviomiehensä, jotka olivat olleet poissa leiristä. Mutta sotilaat kohtasivat nämä ihmiset ja ottivat heidät kiinni. Sotilaat halusivat tappaa kaikki, mutta heidän johtajansa sanoi:

 

”Tappakaa vain miehet. Antakaa naisen mennä minne haluaa.”

 

Nainen itki:

 

”Päästä heidätkin menemään, oi johtaja! He ovat minun veljeni, aviomieheni ja poikani. Jos tapat heidät, meidän klaanimme kuolee pois.”

”Heidät on pakko tappaa!”

 

Nainen putosi polvilleen johtajan eteen ja anoi armoa.

 

”Hyvä on,” johtaja sanoi, ”ota heistä yksi ja mene pois.”

”Vapauta heidät kaikki!”

”Vain yksi. Valitse nopeasti. Onko se poikasi?”

 

Nainen ei vastannut.

 

”Aviomiehesi?”

 

Nainen pysyi hiljaa.

 

”Veljesi?”

”Kyllä,” nainen sanoi, ”vapauta veljeni.”

”Oletko järjissäsi?” huudahti johtaja. ”Entä sinun poikasi ja aviomiehesi? Sinä tiedät, että me tapamme heidät!”

”Minä voin saada uuden pojan ja uuden aviomiehen,” sanoi nainen, ”mutta uusia veljiä en voi enää koskaan saada. Veli syntyy äidin kohdusta, mutta äitimme on kuollut. Vapauta veljeni, oi johtaja!”

 

Johtaja oli niin ällistynyt naisen viisaudesta, että hän päästi kaikki kolme vapaaksi.

Tämä raadollinen tarina on yllättävä ja samalla hyvin opettava. Ensisilmäyksellä tästä tarinasta on vaikea löytää sitä opetusta, mutta pidemmällä pohtimisella sekin sieltä löytyy.

Tarinassa on asetelma, jossa on hyvä ja paha vastakkain. Nainen ja sotilaiden johtaja. Hädän hetkellä nainen järkeili valintaansa ja päätyi pelastamaan veljensä, koska uusia veljiä hän ei voinut saada, sillä heidän äitinsä oli kuollut. Perhesiteet omaan veljeen olivat niin suuret, että nainen oli valmis uhraamaan puolisonsa ja poikansa veljensä puolesta. Tämä viisaus ja suvun ja klaanin jatkumisen varmistaminen oli sotilaiden johtajalle niin ällistyttävää, että hän päästi kaikki kolme vapaaksi.

Opetus tässä tarinassa tulee siitä, että vaikka johtaja oli tiukka ja varma päätöksestään tappaa kaksi vangittua, hän kuitenkin armahti kaikki vangit naisen viisauden vuoksi. Aina kannattaa kuunnella loppuun kaikki perustelut, sillä jokin perustelu voi olla sinulle silmiä avartavaa. Ajattele perheesi parasta ja ole ennakkoluuloton.

Seuraavassa osassa opitaan hyveistä ja pilkataan naapuria.

Kati, Suomen somalialaisten liiton tiedottaja


Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton virallista linjaa.