Blogisarja: Somalian kansantarinat osa 3

Tässä blogisarjassa tutustutaan somalialaisiin kansantarinoihin. Tekstit ovat suomennettuja kirjasta Faaliyihii la bilkeyday, Sheekaxariirooyin Somaaliyeed / A Soothsayer Tested, Somali Folktales, jonka on kirjoittanut ja kääntänyt englanniksi G.L.Kapchits. Kirjaa voi lainata ainakin Helsingin kirjastosta.

Lue tästä osa 1 ja osa 2.

Somalialaisia kansantarinoita on kirjoitettuna kovin vähän, mutta joitakin julkaisuja löytyy jopa suomeksi.

Mies ja kanto – Nin iyo kurtun –kirjassa on myös somalialaisia tarinoita suomeksi ja somaliaksi.

Hattukauppias ja muita tarinoita Somaliasta –kirja on kaksikielinen ja se kertoo lapsille sopivia somalialaisia tarinoita suomeksi ja somaliaksi kuvitettuna.

Pidemmistä tarinoista on tehty myös tutkimusta ja kääntötyötä mm. opinnäytetyön muodossa, esim. Hibo Farah vuonna 2015 teki opinnäytetyön: Käännettyjä somalialaisia satuja ja äitien ajatuksia satujen merkityksestä lasten kehitykselle.

Kolme tyttöä

Eräänä päivänä kolme tyttöä lähti etsimään aviomiehiä ja useiden päivien jälkeen he saapuivat leiriin, jossa oli monta naimatonta poikaa. Tytöille annettiin suojaa ja pässi teurastettiin heidän ruoakseen.

 

Myöhemmin samana päivänä lautasellinen kuumaa lihaa asetettiin tyttöjen eteen.

Yksi heistä otti palan lihaa ja poltti sormensa, mutta sanoi:

”Mitä kuumempaa ruokaa, sitä maukkaampaa se on.”

 

Toinen tyttö sanoi:

”Aletaan syömään – Kuolen nälkään pian.”

 

Mutta kolmas tyttö sanoi:

”Annetaan lihan jäähtyä ensin.”

 

Lähistöllä piileskelevät pojat kuulivat tyttöjen keskustelun ja tuomitsivat ensimmäisen tytön kärsimättömäksi, toinen tyttö oli ahne, mutta kolmas oli järkevä.

 

Viisas tyttö meni naimisiin rohkeimman pojan kanssa, mutta kahta muuta tyttöä kukaan ei huolinut.

Millaisia hyveitä naisilla tulisi olla, jotta he saisivat hyvän aviomiehen? Tässä tarinassa opetuksena on, ettei kärsimättömyys ja ahneus tuo mukanaan muuta kuin murhetta. Viisaus on hyve, jota arvostetaan ylitse muiden. Viisaat osaavat ajatella muidenkin etua ja asettaa esimerkiksi perheensä etusijalle.

Miten yksi mies pelotteli toista

Eräs mies päätti pelästyttää toisen miehen. ”Varo!” hän huusi, ”Saatan tuoda taivaan päällesi!”

”Jos teet niin, minä piiloudun.”

”Minne?”

”Samaan paikkaan kanssasi – sinunkin pitää piiloutua, eikö totta?”

Tämä viimeinen tarina on erilainen kaikista muista lukemistamme somalialaisista kansantarinoista, sillä se pilkkaa miehen ystävää hölmöydestä. Nokkelaksi sutjautukseksi tarkoitettu vitsi taivaan tuomisesta toisen miehen päälle kääntyy päälaelleen kun miehen ystävä hoksaa, ettei asiaa ole mietitty ihan loppuun asti. Sillä tottahan miehen pitäisi itsekin piiloutua tuodessaan taivaan alas ystävänsä päälle. Opetus on tässäkin tarinassa, sillä asiat pitäisi miettiä loppuun ennen kuin päästää sammakoita suustaan.

Kati, Suomen somalialaisten liiton tiedottaja


Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton virallista linjaa.