Amnestyn vuosiraportti 2017/2018

Amnestyn vuosiraportti maailman ihmisoikeustilanteesta on julkaistu 22.2.2018.

Maailman johtajien vihaa täynnä oleva retoriikka on muuttunut teoiksi. Se uhkaa normalisoida vähemmistöjen syrjinnän, Amnesty International varoittaa vuosiraportin julkaisemisen yhteydessä.

Maailma ei reagoinut sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan Myanmarissa, Syyriassa ja Jemenissä eikä vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin ympäri maailman. Ranskassa rajoitettiin oikeutta mielenilmaukseen, ja Venäjällä ja Puolassa heikennettiin naisten oikeuksia.

Samaan aikaan tuhannet nousivat puolustamaan ihmisoikeuksia. Chilessä uudistettiin tiukkaa aborttilakia, Taiwanissa otettiin ensiaskeleet kohti tasa-arvoista avioliittolakia, ja Suomessa ja Australiassa se tuli voimaan. #MeToo-ilmiö toi seksuaalisen häirinnän ja väkivallan laajuuden näkyväksi.

“Hallitukset yrittävät hiljentää kansaa, ja ihmisoikeustyö on muuttunut yhä vaarallisemmaksi. Viime vuonna yli 300 ihmisoikeuksia puolustanutta ihmistä sai surmansa”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.

Kuva: Amnesty

 

Somaliassa tilanne on epävakaa

Somalian osalta Amnestyn vuosiraportti totesi kuivuuden ajaneen Somalian elintarviketurvan epätasapainoon. Sisäisiä pakolaisia Somaliassa oli vuoden lopussa arviolta 943 000. Yli 3 miljoonaa ihmistä oli humanitaarisen avun tarpeessa. Etelä- ja Keski-Somaliassa aliravitsemus on kriittisellä tasolla. OCHA:n mukaan 388 000 lasta kärsii aliravitsemuksesta ja 87 000 tarvitsee hengenpelastusta.

Helmikuussa 2017 Somalian uudeksi presidentiksi valittiin Mohamed Abdullahi Mohamed ja pääministeriksi valikoitui Hassan Ali Khayre. Osa vaaliehdokkaista syytti prosessia korruptiosta ja jopa vetäytyi kisasta kokonaan.

Vuosiraportissa Kenia sai moitteita jatkaessaan vapaaehtoista kotiinpaluuta Somaliaan Dadaabin pakolaisleiristä ja lopettaessaan rekisteröimästä uusia saapuneita Somaliasta. YK:n pakolaisviraston UNHCR:n mukaan noin 32 500 Somalian pakolaista palasi vapaaehtoisesti Keniasta kotimaahansa. Vuoden loppuun mennessä Dadaabissa pakolaisleirillä oli 229 592 somalia.

Al-Sabaabin toiminta on saanut jälleen lisää valtaa, todetaan vuosiraportissa. Afrikkalaisen unionin (AMISOM) rauhanturvaajien vetäytyessä eteläisen Somalian alueilta on al-Shabaab saanut jälleen alueita hallintaansa. Al-Shabaabin hyökkäykset siviileihin tehostuivat vuoden aikana; vakavin terroriteko tapahtui 14. lokakuuta pääkaupungissa Mogadishussa sijaitsevassa hotellissa, jossa hallituksen mukaan yli 512 ihmistä kuoli.

Lisäksi Al-Shabaab on kieltänyt toimittajia toimimasta valtaamillaan alueilla. Ryhmä pelottelee ja ahdistelee toimittajia ja muita median työntekijöitä ympäri maata. Myös Somalian viranomaiset moitteita rajoittaessan toimittajien toimintaa. Somalian journalistiliiton mukaan viranomaiset pidättivät yli 30 toimittajaa hallituksen arvostelusta.

Amnestyn vuosiraportin mukaan kolme siviiliä sai surmansa USA:n ilmaiskuissa sen tehtyä muutoksia tappavien joukkojen käytöstä terrorisminvastaisissa operaatioissa.

Arvosteluita Somalia sai naisten oikeuksista. Naiset tekivät pieniä edistysaskeleita Somaliassa poliittisella alalla, mutta seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva väkivalta pysyi vallitsevana.

Suomellakin paljon parannettavaa

Suomi sai paljon moitteita turvapaikkakäytännöistään ja -laeistaan jotka vaikuttavat edelleen kielteisesti turvapaikanhakijoihin.

Amnestyn vuosiraportin mukaan kotiväkivaltaa kokeneiden naisten tukipalvelut pysyivät riittämättöminä Suomessa.

Vuosiraportissa todetaan, että oikeudellisen sukupuolen tunnustamista koskeva lainsäädäntö rikkoo Suomessa edelleen transsukupuolisten oikeuksia.

Koko raportin voit lukea englanniksi tästä  ja viime vuoden raporttiin voit tutustua tästä.