Survivors -näyttelyn avajaistilaisuus 4.5.2018

Survivors -näyttely avattiin Helsingissä viime perjantaina, ja on nähtävillä 18.5. asti ilmaiseksi Suomen kansallismuseossa. Avajaistilaisuuden avasi Jutta Urpilainen, jonka jälkeen UNDP:n Afrikan alueohjelman johtajan Mohamed Yahyan kertoi Journey to Extremism in Africa -raportista. Raportti tarkastelee vakiintuneimpien ääriliikkeiden rekrytointiprosesseja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä syitä, jotka vaikuttavat rekrytoitumisen todennäköisyyteen.

Raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ääriliikkeeseen rekrytoitumisen syynä on ollut mm. työn puute, koulutukseen pääseminen ja turvallisuuden takaaminen jos henkilö on liittynyt ääriliikkeeseen vapaaehtoisesti. Jos taas henkilö pakotetaan liittymään, on syinä mm. turvallisuuden takaaminen ja veden tai sähkön saatavuus. Ääriliikkeisiin rekrytoidutaan varsin nopealla aikataululla, sillä raportti osoittaa, että jopa 48% rekrytoituu alle kuukaudessa. Puolet tutkimukseen osallistuneista kertoi ystävän tutustuttaneen vastaajan äärilliikkeiden toimintaan. 71% kertoi valtion toimien olleen viimeinen pisara, jonka vuoksi vastaaja liittyi äärilikkeeseen. Raportissa käsiteltiin myös Somaliassa toimivan al-Shabaab -ääriliikkeen rekrytointiprosessia.

Avajaistilaisuudessa liiton puheenjohtaja Arshe Said oli mukana paneelissa keskustelemassa väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisystä UNDP:n Afrikan alueohjelman johtajan Mohamed Yahyan, Kirkon ulkomaanavun Reach Out -projektikoordinaattorin Milla Perukankaan, Ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantajan David Korpelan ja Suomen ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Katja Creutzin kanssa. Myös presidentti Tarja Halonen osallistui tilaisuuteen ja paneelikeskusteluun nostamalla esille naisten aseman.