Maailmanlaajuisessa pakolaiskriisissä ennätysmäärä pakoon lähteneitä

Vuosi 2017 oli maailmanlaajuisessa pakolaiskriisissä historiallinen; maailmassa oli viime vuoden loppuun mennessä 68,5 miljoonaa kodistaan pakoon ajettua miestä, naista ja lasta. Se on enemmän kuin Thaimaan väestö.

Pakolaisten määrä, jotka pakenivat konflikteja ja vainoa, nousi viime vuonna 25,4 miljoonaan, mikä on 2,9 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin yhden vuoden aikana mitattuna, kertovat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n karut tilastot.

Suurimmat kriisit maailmalla olivat Kongon Demokraattisen tasavallan kriisi, Etelä-Sudanin sota ja Myanmarin valtion vainoja paenneet Rohingya-pakolaisten ahdinko. Monet pakoon lähteneistä ovat joutuneet kävelemään päivätolkulla ilman kunnollista ruokaa tai vettä. Monien kodit ovat myös tuhottu, ja perheenjäseniä kadonnut tai tapettu, kuten 55-vuotiaan isoäiti Mutaybatun kohdalla. Mutaybatu, Rohingya-muslimi Myanmarista, joutui lähtemään pakoon kotikylästään sen jälkeen, kun vuosia kasvaneet vainot kulminoituivat hänen miehensä tappoon viime vuonna. Hän korostaa haluavansa palata kotiin Bangladeshin pakolaisleiriltä ja elää elämäänsä rauhassa ilman jatkuvaa väkivallan uhkaa.

”Olemme nyt käännekohdassa, jossa pakoon joutuneiden hoitaminen globaalilla skaalalla tarvitsee uuden ja paljon kokonaisvaltaisemman lähestymistavan, jotta maat ja yhteisöt eivät joudu hoitamaan tätä yksin”, YK:n pakolaisasiainvaltuutettu Filippo Grandi sanoo.

Zaatari

YK:n pakolaisjärjestön Global Trends- raportti julkaistaan joka vuosi ennen Kansainvälistä pakolaisten päivää 20.6., ja kerää tilastot pakoon joutuneista YK:n pakolaisjärjestöltä, hallituksilta ja muilta yhteistyökumppaneilta.

Grandi on kuitenkin toiveikas uuden pakolaisuuteen liittyvien tilanteiden reagointiin liittyvän suunnitelman kanssa, jota 14 maata on ryhtynyt ensimmäisenä toteuttamaan. Uusi globaali sopimus pakolaisista, jossa ajetaan tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä pakolaiskriisin hoitamiseksi, on valmis YK:n yleiskokouksen hyväksymäksi muutaman kuukauden sisällä.

”Tänään, kansainvälisen pakolaisuuspäivän aattona, viestini YK:n jäsenvaltioille on pyyntö tukea tätä (sopimusta). ” Grandi jatkaa ”Kukaan ei ryhdy pakolaiseksi vapaaehtoisesti, mutta loput meistä voivat päättää kuinka me heitä autamme.”

Allekirjoita pakolaiskiintiön nostamiseen
tähtäävä vetoomus Amnestyn sivuilla.