Unity Technologies-tapahtuma 20.11.2018

Yksi suurimmista pelialusta-alan ja virtuaaliteknologian yrityksistä, Unity Technologies, otti SORA-hankkeeseen yhteyttä syyskuussa ja ehdotti tapaamista nuorten illan järjestämiseksi. Päiväksi tarkentui tiistai 20.11. ja tilaisuuden ajaksi klo 15-19. Unityn henkilöt järjestivät kokonaan tilaisuuden ohjelman ja kontaktoi mukaan IGDA Futuren kaksi edustajaa, jotka tulivat puhumaan tilaisuuteen omasta hankkeestaan.

Mukaan Somaliiton kanssa tuli Vamosin Helsingin osastolta viisi syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta ja kaksi vetäjää. Somaliliiton puolelta mukaan tuli 17 nuorta. Nuoret olivat 15-19-vuotiaita, ja tyttöjä oli mukana enemmistö, poikiakin oli mukana kahdeksan. Osa nuorista käy myös SORA-hankkeen järjestämällä IT-kurssilla, mutta suurin osa nuorista tuli mukaan ihan mielenkiinnosta pelialaa kohtaan. 

Ilta alkoi Unityn esittelyllä, jossa kerrottiin mitä kaikkea Unity pystyy tekemään teknologiallaan, samalla kun nuoret nauttivat virvokkeita. Osallistujille esitettiin myös video, jossa oli erilaisia pelejä, jotka oli tehty Unityn alustalla.

Tämän jälkeen IGDA Futuren edustajat kertoivat ensimmäistä kertaa maailmassa toteuttavasta hankkeesta, jossa alle 18-vuotiaat nuoret pääsevät osallistumaan ilmaiseksi pääkaupunkiseudun alueen kirjastoissa pidettyihin, isoihin pelialan tilaisuuksiin. Yleensä nämä tilaisuudet järjestetään paikoissa, johon alaikäiset eivät pääse, joten tämä on hieno tilaisuus nuorille päästä mukaan alan tilaisuuksiin. Seuraava tilaisuus tulee olemaan joulukuussa keskuskirjasto Oodissa, johon kannattaa mennä tutustumaan pelien maailmaan.

Tämän jälkeen nuoret jaettiin neljään ryhmään, jotka lähtivät tutustumaan vetäjien ohjaamina eri työpajoihin. Jokaisen työpajan kesto oli 30 minuuttia.

Työpajoissa Unityn kansainvälinen henkilöstö esitteli omaa työnkuvaansa ja antoi vinkkejä, kuinka päästä alan töihin. Yksi työpajoista keskittyi CV:n tekemiseen, toisessa oli useita eri osastojen työntekijöitä keskustelemassa nuorten kanssa omasta työnkuvastaan. Kaikki työntekijät kannustivat nuoria verkostoitumaan, olemaan aktiivisia ja uteliaita ja tulemaan mukaan tapahtumiin, jotta pääsevät tutustumaan alan ihmisiin. Moni myös kertoi, että monet ovat opiskelleet esimerkiksi koodausta itsenäisesti, eli mitään pakkoa mennä yliopistoon ei välttämättä ole. Tärkeintä on olla omatoiminen ja ahkera, ja pyrkiä aina oppimaan lisää! Unityn alkuperäinen perustajakin oli ammatiltaan autoalan mekaanikko, mutta loi alkuperäisen koodin kaikelle toiminnalle ja perusti monikansallisen yrityksen. Myös moni nykyisistä Unityn työntekijöistä ovat päätyneet aloille hyvin erilaisista lähtökohdista ja -maista. Yksi hyvä tapa päästä myös mukaan, on päästä harjoittelijaksi Unityyn. Unity ottaa 2-3 harjoittelijaa vuodessa, jos heillä on jo taustaa tai osaamista alalta.

Kaksi työpajoista oli toiminnallisia; yhdessä nuoret ja myös ohjaajat pääsivät kokeilemaan VR-peliä, jossa laitettiin virtuaalitodellisuuskypärä päähän ja astuttiin toiseen maailmaan, jossa hajotettiin nopeasti liikkuvia palikoita valosapeleilla. Peli oli todella mukaansatempaava ja hauska! Neljännessä työpajassa nuoret saivat suunnitella Unityn ohjelmaa käyttämällä oman pelin. Ohjaajat olivat todella mukavia ja oli hienoa nähdä, kuinka 30 minuutissa pystyi rakentamaan toimivan pelin. Nuoret saivat myös ohjeet itselleen, jos he halusivat jatkaa pelien tekoa itsenäisesti.

Kun kaikki työpajat oli käyty läpi, kokoonnuttiin takaisin isoon kokoontumistilaan, ja nuoret saivat kysellä Unityn henkilöstöltä lisää alasta. Kaikkien mielestä tilaisuus oli hieno ja Unityn henkilöstö todella mukavaa ja huumorintajuista. Suurimman vaikutuksen nuoriin taisi kuitenkin tehdä pakastimet täynnä jäätelöä ja muut herkut.