Nuorten hanke päättyy vuoden lopussa

Istuudumme SORA -hankkeen koordinaattorin Jenni Juvosen ja hankkeen työntekijän Ayan Ahmedin kanssa somalialaisten teekupposten ääreen toimiston kokoushuoneeseen.

Naisia hymyilyttää vaikka vielä on viimeiset rutistukset hankkeen loppuraportoinnin ja viimeisten tapahtumajärjestelyiden parissa edessä.

“Vuosi on mennyt tosi nopeasti.” toteaa Ayan, joka tuli hankkeen työntekijäksi viime vuoden syksyllä, edellisen hankkeen työntekijän Marian Ismailin lähdettyä opiskelemaan.

Jenni aloitti työt SORA -hankkeen koordinaattorina viime helmikuussa, kun edellinen koordinaattori Jenni Kalilainen siirtyi muihin tehtäviin.

SORA -hankkeen tavoite on ollut vähentää nuorten syrjäytymistä ja radikalisoitumista. Jennin ja Ayanin mielestä tavoitteisiin on päästy, vaikka vielä työtä paljon olisikin. Syrjäytymistä on estetty Opintopolku -työpajoilla sekä vapaa-ajantoimintoja järjestämällä. Mm. Runotyöpajassa viime vuonna melkein 30 nuorta kirjoitti runoja Hassan Maikalin ja sanataideohjaaja Inari Mykkäsen ohjauksessa.

Vaikka hanke keskittyykin nuorten ympärille, ei vanhempiakaan ole unohdettu. Koulutustilaisuuksissa vanhemmat ovat saaneet lisää tietoa mm. suomalaisesta koulutusjärjestelmästä, ja kuinka nuorta voi tukea koulunkäynnissä ja kannustaa opiskelemaan. Vanhempia on mietityttänyt etenkin nuorten haasteet opintojen jatkamisessa peruskoulun tai lukion jälkeen.

Erilaisia nuoria erilaisista lähtökohdista

Hankkeessa on kohdattu paljon erilaisista taustoista ja lähtökohdista tulevia nuoria, joka on upea juttu ja kaikki ovat olleet tervetulleita mukaan hankkeen toimintoihin. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi ollaan otettu isoja askeleita.

“Minulle kohokohta oli Maailma kylässä -festivaalit, jonne järjestettiin paneelikeskustelu nuorten kanssa. Nuoret ja asiantuntijat keskustelivat paneelissa vihapuheesta ja rasismista. Toinen kohokohta oli marraskuussa järjestetty Unity Technologies -tapahtuma.” hehkuttaa Jenni hymyillen.

Maailma kylässä -festivaaleilla SORA -hanke oli mukana yhdessä liiton muiden työntekijöiden kanssa kertomassa nuorten toiminnastaan. Paneelikeskustelua moderoi nuori harjoittelija Asiya Ahmed, joka suoriutui tehtävästään hienosti. Keskustelua oli mahdollista seurata paikan päällä ja liiton Facebook-sivulla.

Poliisiammattikorkeakouluun tehty vierailu keväällä oli onnistunut ja on ollut hieno huomata, että syksyn aikana on tullut uusia nuoria toimintaan mukaan.” kertoo Ayan.

Isoin ja kenties näkyvin tapahtumasarja SORA -hankkeessa lienee ollut Erasmus+ -vaihto. Unkarilaisen kumppanijärjestön kanssa järjestetyt vaihdot olivat onnistuneita. 19 suomensomalialaista nuorta lähti ohjaajien kanssa Unkariin viikoksi, jonka jälkeen 19 unkarilaista nuorta saapui Helsinkiin viikoksi. Teemana nuorilla oli naisyrittäjyys.

“Erasmus+ -vaihto oli todella suosittu ja meillä on jo muutama innokas nuori listoilla seuraavaa vaihtoa varten.” hymyilee Ayan.

Nuoret ovat hienosti huomanneet, että SORA -hanke keskittyy nimenomaan nuoriin ja se on saanut heidät liikkeelle ja kiinnostumaan Somaliliiton toiminnasta. Nuoret toimivat myös vapaaehtoisina tapahtumajärjestelyissä. Nuorten WhatsApp -ryhmän kautta tavoitetaan viikoittain 45 suomensomalialaista nuorta.

“Nuoret ovat kommentoineet mulle, että ‘vähänkö siistii’, kun ovat päässeet mukaan jänniin nuorten vapaa-ajan toimintoihin, kuten pelialan tapahtumaan ja hohtokeilaukseen.” Ayan virnistää ja hörppää teetä kääriytyneenä paksuun hartiahuiviin.

Vapaa-ajan myötä nuoret ovat saaneet uusia ystäviä

Erasmus+ -vaihto ei viimeiselle vuodelle onnistunut, mutta korvasimme sen kesällä järjestämällä nuorille suunnattua toimintaa ja syksyllä kehitettiin nuorten IT-taitoja kurssimuotoisesti.

“Päätimme syksyllä vielä jalkautua itse Monik ry:n tiloihin auttamaan somalitaustaisia, erityisesti CV:n tekemisessä ja työnhaussa.” Jenni sanoo.

Hankkeen aikana tutustuttiin useisiin nuorisohankkeisiin ja -toimijoihin. Ja niiden kautta saatiin paljon kontakteja ja yhteistapahtumia järjestettyä. Vamos ja Monik ovat olleet hyviä yhteistyökumppaneita.

Nuorilta kerätyt palautteet ovat olleet positiivisia, mutta nuorten tavoitettavuuden kanssa olisi vielä petrattavaa. Toistuvia saman sisältöisiä tapahtumia on toivottu, sillä liiton viesti ei aina välttämättä ole tavoittanut kaikkia innokkaita nuoria.

“Pitää yrittää miettiä, että mikä käy mahdollisimman monelle ja nuorille onkin vapaa-ajan toiminnan kautta opetettu myös sosiaalisia taitoja ja muiden huomioon ottamista.” molemmat työntekijät nyökyttelevät.

Verkostoituminen on ollut tärkeässä roolissa nuorten vapaa-ajan toiminnassa. Jenni listaa top 3:n joukkoon uratapahtumat, nuorten vapaa-ajan toiminnan ja tukiopetuksen järjestämisen. Ayan taas korostaa koulutustapahtumia, nuorten tukemisen tärkeyttä ja jäsenjärjestöjen kanssa tehtävää työtä.

“Nuoria tyttöjä on tavoitettu enemmän kuin poikia, ja toivommekin, että saamme STEAlta uudelle nuorten hankkeelle rahoitusta, jotta saataisiin pojatkin mukaan toimintaan.“ haaveilee Ayan.

Mikä motivoi työskentelemään nuorten kanssa?

“Se, että nuoret ovat innostuneita toiminnasta ja nuorten motivaation huomaaminen.” Jenni toteaa.

Liitossa ollaan ylpeitä meidän vapaa-ajan toiminnoissa mukana olleista nuorista, jotka ovat saaneet opiskelupaikan ja uskaltavat puhua aroistakin asioista. Tärkeää on  antaa nuorille vapaus puhua.

“Tarkoituksemme on taata nuorille mahdollisimman hyvä tulevaisuus ja auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa. Kun ne nuoret sitten sen oman potentiaalinsa löytää, niin se on motivoivaa.” Ayan kertoo.

SORA -hankkeelle on haettu jatkoa uuden hankkeen muodossa ja saman kohderyhmän kanssa olisi helppo jatkaa toimintaa hiukan uudella tulokulmalla. Toiveena on toimia vielä enemmän vapaaehtoisten nuorten kanssa yhteistyössä.

“Olisi mukavaa jatkaa toimintaa vielä ensi vuonnakin uuden hankkeen voimin.“ Jenni sanoo ja hörppää loput somalialaisesta teestään.