Idil Hussein Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo Länsiväylän haastattelussa, että vastikään tehdyn tutkimuksen mukaan somalitaustaisilla esiintyy psyykkisiä oireita yhtä paljon kuin muulla väestöllä Suomessa, mutta he käyttävät mielenterveyspalveluja huomattavasti muuta väestöä vähemmän.
”Somalin kielessä ei ole sanoja kaikille mielenterveyden häiriöille. Esimerkiksi masennus-sanan lähimmät vastineet tarkoittavat lähinnä lyhytaikaista surua ja alakuloa. Skitsofrenialle ei ole lainkaan somalin kielistä sanaa.”, pohtii Hussein.
Hussein ei haluaisi tarkastella somaliyhteisöä jakamalla sitä sukupuolen mukaan. Hän jakaisi väestön Suomessa syntyneeseen tai pienenä Suomeen saapuneisiin ja vanhempiin Somaliassa syntyneisiin, jotka ovat luultavasti paenneet sotaa.
”Viimeksi mainitulla ryhmällä on traumaperäisiä oireita. Nuorilla mielenterveysongelmat ovat samankaltaisia kuin kantasuomalaisilla nuorilla. Nuoret tietävät todennäköisemmin, mistä apua saa, mutta moni vanhempi jää avun ulkopuolelle.” Hussein toteaa.
Hussein uskoo terveydenhuollon henkilökunnan osaamiseen, mutta toivoo, että somalitaustaistenkin kohdalla huomattaisiin kysyä myös mielen voinnista. Hän muistuttaa, että mielenterveysongelmat voivat näkyä fyysisinä vaivoina.
Suomen somalialaisten liitto ilmaisee myös huolensa mielenterveydellisistä ongelmista somalidiasporan keskuudessa.
Lähde: Länsiväylä
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.