Vieraskynä: Ajatuksia nuorisojärjestötoiminnasta

”90 -luvun somalitaustaiset lapset, jotka eivät enää ole lapsia kuitenkaan. Ikäluokka, jolla on kovimmat paineet.” 

Kukaan ei tätä ole minulle sanonut, itse vain kyseiseen lopputulokseen päädyin. Paineita on monenlaista. Esimerkkinä voisin ottaa paineet ymmärtää vanhempaa ikäluokkaa, joka on tullut Suomeen ja luonut meille turvallisen pohjan ja alustan kasvamiselle. Paineita on myös 2000 -luvun lasten ymmärtäminen ja heille ns. tien silottaminen. Sivuseikkana, että myöskään 2000 -luvun lapset eivät enää olekaan lapsia.

Vanhempamme tulivat Suomeen hyvin nuorina. He raivasivat kirjaimellisesti tietä niin meille kuin yhteisöllemme läpi kulttuuri- ja kielimuurien. Turvallinen pohja vietiin heiltä ja he pyrkivät luomaan meille sen heiltä viedyn turvallisen pohjan kuitenkin heille kenties aluksi turvattomaan tuntemattomaan maaperään. Vanhempamme ovat siinä vaiheessa, että he ovat työnsä nuorisotyön parissa tehneet ja soihtu siirtyy meidän ikäpolvellemme. Ikäpolvelle, jolle mm. alussa mainitsemani paineet kasaantuvat. Itse ryhdyin nuorisotoimintaan kaikista paineista huolimatta. 

Monesti huiviin sonnustautunut nuori aikuinen nainen ajatellaan äänettömänä tyhjiönä, jolla ei joko ole a) mielipiteitä tai b) uskallusta sanoa ääneen asioita. Koska ennakkoluulojen uhmaaminen on kuulunut aina tavoitteisiini, ryhdyin toimintaan. Kun itse 15 -vuotiaana en tiennyt minne mennä tai mitä tehdä, toivoin nuorille järjestettävän erilaisia toimintoja ja nuorten puolesta ajateltavan. Nyt haluan itse olla nykyisille tuon ikäisille näiden toimintojen järjestämistä helpottava yhdyshenkilö. 

Yhdistys- ja järjestötoiminta, kuten moni meistä tietää, on hyvin useasti vapaaehtoista ja paljon aikaa vievää. Jos negatiivisesti asiaa haluaa nähdä, näkee vain nämä puolet, mutta sanokaa minun sanoneen; positiiviset asiat vievät voiton moneen otteeseen kaikelta muulta.

Nuorten kanssa toimiminen, yhteisön eteen hyvän tekeminen ja kulttuurien välisen sillan rakentaminen on minulle sydämen asia. Tätä kaikkea ja paljon muuta yhteisötoiminta myös meidän nuorisojärjestömme pitää sisällään. Haluankin näillä saatesanoilla kannustaa kaikkia toimimaan hyvän eteen. 

”Waari meysidee war ha kaa haro” on sanonta, jonka eteen päivittäin pyrin toimimaan. Sanonta tarkoittaa, että jätetään jälkeemme jalanjäljet, jotka helpottavat nuorempiamme toimimaan samalla tavalla yhteisönsä puolesta.

Khadra Sugulle, Horseed Nuoriso ry:n varapuheenjohtaja


Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton virallista linjaa.