Nuorten blogi: Kymmenen faktaa Somaliasta

Somalian 60-vuotisen itsenäisyyden taivalta juhlittiin 1.7.2020. Sen kunniaksi tässä jutussa kesätyöntekijämme kertovat teille kymmenen faktaa Somaliasta.

1. Somalia on yksi Afrikan kulttuurisesti homogeenisimmista maista

Vaikka useimmissa Afrikan maissa väestö on etnisesti monimuotoista, Somalia on yksi mantereen homogeenisimmista maista. Kaikkiaan 85% maan väestöstä koostuu etnisistä somalialaisista. Vähemmistöt asuttavat pääosin maan eteläosaa. 

2. Somalialla on pisin rannikko Manner-Afrikassa

Somalialla on pitkä rannikko Intian valtamerellä ja Adeninlahdella. Maan rannikon pituus on 3 333 km, joka on pisin kaikista manner-Afrikan maista. Intian valtameri ja Guardafui-kanava rajaavat maata idässä ja Adeninlahti pohjoisessa.

3. Pahamaineiset merirosvot ovat kotoisin tästä maasta

Somalian rannikon edustalla harjoitettu merirosvous on ollut merkittävä uhka kansainvälisille kalastus- ja rahtialuksille. Merirosvot ovat ryöstäneet monia aluksia sekä pitäneet alusten miehistöä panttivankina lunnasrahojen toivossa. Tällaiset operaatiot ovat olleet todella ikäviä. Merirosvous sai alkunsa siitä, kun ulkomailta tulevat laittomat kalastajat alkoivat kalastaa Somalian vesistöillä samalla vahingoittaen ja rikkoen pienempiä laivoja. Paikalliset halusivat alunperin puolustautua näitä laittomia aluksia vastaan. Onneksi viime aikoina kansainvälisen yhteisön toiminta on kuitenkin auttanut luomaan suhteellisen turvallisen ympäristön Somalian rannikkoa pitkin liikkuville aluksille.

Rahtialus merellä. Kuva: Unsplash

4. Somalian Laas Geel -luolamaalaukset ovat erittäin kuuluisia

Laas Geel viittaa luolastoon lähellä Hargeisaa. Laas geelissä sijaitsevat eräät Afrikan sarven alueen vanhimmista luolamaalauksista. Ne ovat todennäköisesti ajalta 9000 – 3 000 vuotta eaa. Maalaukset ovat kuuluisimpia laatuaan Afrikassa. Laas Geelin kalliopiirroksissa on kuvattuna muun muassa nautoja seremoniallisissa kaavuissa, kotieläimenä pidettävä koira, kirahveja ja ihmisiä. Maalaukset ovat myös hyvin säilyneitä, koska ne ovat luonnollisesti suojattuja.

5. Somalian elinajanodote on yksi maailman alhaisimmista

Somalian miesten elinajanodote on vain 53,5 vuotta ja naisten 56,6 vuotta. Maa kuuluu niiden maailman kymmenen maan joukkoon, joissa elinajanodote on pienin. Vuosia kestäneet sisällissodat ja väkivalta, epävakaa hallitus, korkea köyhyysaste, ankara ilmasto ja muut tekijät ovat yhdessä tuottaneet ympäristön, jossa kansalaiset ovat erittäin alttiita kuolemaan tarttuvien tautien ja väkivaltaisten rikosten vuoksi.

6. Somaliassa on yksi maailman korkeimmista hedelmällisyysasteista

Keskimäärin noin 6 lasta syntyy naista kohden Somaliassa. Se on todellakin valtava luku! Paikallinen kulttuuri kannustaa naisia raskauteen. Sitä pidetään naimisissa olevan naisen pääasiallisena velvollisuutena Somaliassa. Kuitenkin monet lapset kuolevat varhain. Köyhyys ja huonot terveystilat Somaliassa tekevät lapsista alttiita monille sairauksille.

Laas geelin kalliomaalauksia. Kuva: FlickrNajeeb / Herd of cows (CC BY-SA 2.0)

7. Somalialla on yksi Afrikan alhaisimmista HIV-tartunnoista

Vaikka maailman hiv -tartunnan saaneista suuri osa asuu Afrikan mantereella sekä vaatii miljoonia ihmishenkiä vuosittain alueella ja asettaa merkittävän taakan maan taloudelle, Somalia on tässä suhteessa onnekas.

8. Somalian kodit tuoksuvat hyvältä

Somaliassa hajustetaan koteja usein suurten aterioiden jälkeen tai erityistapauksissa, kun vieraat kyläilevät kodeissa. Suitsukkeenpolttajana käytetään Dabqaadsia, valkoista savea tai vuolukivirasiaa. Suitsuke asetetaan kuumaan hiileen dab gaadin sisälle, joka sitten palaa noin kymmenen minuuttia. Näin syntynyt tuoksu pysyy talossa useita tunteja.

9. Ruoka Somaliassa

Somaliassa kaikki ruuat ovat halal ruokaa.

10. Somalian itsenäisyys

Somalian itsenäisyyspäivä on kansallinen lomapäivä, jota vietetään Somaliassa vuosittain 1. heinäkuuta. Päivämäärä juhlistaa Somalian luottamusalueen yhdistymistä. Somalia itsenäistyi 1.7.1960