SAVIOR-hanke

Posted on

Suomen somalialaisten liitossa alkoi maaliskuussa vuonna 2022 STEA:n rahoittama kolmivuotinen Somaliperheen sujuva arki avioeron jälkeen (SAVIOR) -hanke. Hankkeen päätavoitteena on Suomen somalialaisten perheiden arjen tukeminen avioeron jälkeen. Hankkeen alatavoitteisiin kuuluvat lasten aseman turvaaminen erotilanteessa sekä vanhempien tietojen ja taitojen vahvistaminen liittyen lasten hoitoon ja kasvatukseen sekä vanhempien oikeuksiin ja velvollisuuksiin erotilanteessa.

Avioeroperheitä pyritään tukemaan eri keinoin: jakamalla tietoa, tarjoamalla neuvontaa, järjestämällä vertaistukitoimintaa ja asiantuntijaluentoja. Hanke on valtakunnallinen, mutta kohderyhmää pyritään tavoittamaan erityisesti pääkaupunkiseudulla. Näille sivuille kerätään hankkeelle olennainen tieto ja hankkeeseen liittyvät materiaalit.

Hankkeen toiminnassa on kolme kulmakiveä:

1. Vertaisryhmätoiminta
Vertaisryhmissä tarjotaan vertaistukea, yhteistä tekemistä ja keskusteluseuraa erotilanteessa oleville:

Äitien ryhmä 2.2.2023 alkaen torstaisin 17-19
Isä-lapsiryhmä (aikataulu vielä suunnitteilla)
Ryhmät kokoontuvat Suomen Somalialaisten tiloissa, osoitteessa Opastinsilta 6A, 00520 Helsinki. Ryhmien toimintaa suunnitellaan ja päivitetään osallistujien toiveiden mukaan.

2. Asiantuntijaluennot
Kahden kuukauden välein pidettävissä asiantuntijaluennoissa tarjotaan vanhemmille erotilanteeseen liittyvää tietoa alan asiantuntijoilta. Luentojen tarkoitus on erityisesti vanhempien arjen tietojen ja osaamisen vahvistaminen.

Vuoden 2023 luennot/tilaisuudet:
10.3.2023, Ensi- ja turvakotien liitto ry: Vanhemmuus ei pääty eroon (asiantuntijoiden Päivi Hietanen ja Johanna Vaitomaa diaesitys)
5.10.2023, Monika-naiset ry: Naisten oikeudet ja väkivallan muodot (vaikuttamistyön asiantuntijan Satu McLaughlinin diaesitys)

Viime syksynä järjestetyn lakiteemaisen luennon videoklipit voit katsoa tästä:
10.10.2022, Legal Lounge: Avioero Suomen lain näkökulmasta
Legal Loungen diaesitys suomeksi

Muut vuonna 2022 järjestetyt luennot:
9.9.2022 Avioero Islam-uskon näkökulmasta
2.12.2022 Lastensuojelun Keskusliiton luento (erityisasiantuntija Jonna Lindqvistin diaesitys)

3. Valtakunnallinen suomen-, englannin- ja somalinkielinen neuvontapuhelin
Neuvontapuhelin tarjoaa tukea ja neuvontaa niille Suomen somalialaisille, jotka kokevat sitä tarvitsevansa. Tukea tarjotaan suomen, englannin ja somalin kielillä. Neuvontapuhelin on auki maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 10-15. Tukea, lisätietoa tai neuvontaa tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä myös liiton kotisivuilta löytyvästä chatistä.
Suomen- ja englanninkielinen neuvontapuhelin: 050 566 3318
Somalinkielinen neuvontapuhelin: 050 569 6078

Hankkeen muusta toiminnasta tiedotetaan näille sivuille hankkeen edistyessä. Tervetuloa mukaan SAVIOR-hankkeen toimintaan!

Hankkeen työntekijät ja yhteystiedot:

SAVIOR-hankkeen koordinaattori
Nina Koivuniemi
nina.koivuniemi@somaliliitto.fi
050 566 3318

SAVIOR-hankkeen työntekijä
Shugri Mohamed
shugri.mohamed@somaliliitto.fi
050 569 6078