Somalialainen ruokakulttuuri

Posted on
spicejar_withparsley

Somalialaiset ruokaperinteet vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi kalaa syödään Pohjois-Somaliassa harvoin, vaikka maalla on Afrikan pisin rannikkoviiva. Ruokaperinteissä yhdistyvät niin historialliset kauppareitit mm. Persian ja Turkin kanssa, naapurimaiden, kuten Etiopian vaikutteet sekä Italian siirtomaakauden perintö. Jälkimmäisen ansiosta esimerkiksi pastaa syödään paljon. Peruna sen sijaan on Somaliassa kallista.

teawithdates

Mausteita ja marinadeja käytetään paljon, samoin öljyä. Xawaash- mausteseosta näkee resepteissä käytettävän paljon – kääntyyhän sen nimikin ”olennaiseksi”. Pohjoisessa sanalla viitataan mihin tahansa mausteseokseen, jopa somalialaiseen kahviin ja teehen käytettävään seokseen, mutta etelässä se tarkoittaa nimenomaan liharuokiin, keittoihin ja patoihin käytettävää mausteseosta. Seoksen arvioidaan olevan alunperin kotoisin Jemenistä.

Suomessa somalialainen ruoka on varsin tuntematonta, ja vaikka muutamia afrikkalaisia – etenkin etiopialaisia – ravintoloita pääkaupunkiseudulta löytyykin, ei somalialaista ruokaa ole saatavilla mistään.

Somalialaisia keittokirjojakaan ei ole juuri julkaistu. Keittotaito ja reseptit kun ovat perinteisesti siirtyneet suullisena perintönä äideiltä tyttärille ja somalin kirjakielikin luotiin vasta vuonna 1972. Suomi on tässä kuitenkin poikkeus, sillä vuonna  2001 julkaistiin Mulki Mölsän Somalialainen keittokirja ja myös vuonna 2009 julkaistusta, maahanmuuttajien ruokaperinteitä kartoittavasta  Sieltä missä pippuri kasvaa– kirjasta löytyy somalialaisreseptejä.

Yle Areenasta on katsottavissa Ville Haapasalon ohjelma ”Villen keittiö 30 minuutissa”. Haapasalo tutustui ohjelmassaan myös somalialaiseen ruokaan.

Tämä sivu mahdollistaa tutustumisen uuteen ruokakulttuuriin helpolla. Tulossa on reseptejä, kuvia ja vinkkejä kotioloissa toteutettavissa oleviin somalialaisruokiin.

Hyvää ruokahalua – raaxaysan aad cuntada!


Xawaash-mausteseos

1,25 dl  kokonaisia korianterinsiemeniä
2 rkl  kokonaisia mustapippureita
1 rkl  paloiteltua kanelitankoa
1 rkl  kardemummaa (kokonaisina)
1 rkl  neilikkaa (kokonaisina)
2 rkl  jauhettua kurkumaa

Laita kaikki mausteet kurkumaa lukuunottamatta kuivalle pannulle ja paahda niitä 4-5 minuuttia keskilämmöllä aromien irrottamiseksi. Varo etteivät mausteet pala. Anna jäähtyä.

Jauha ne hienoksi jauheeksi joko maustemyllyssä tai morttelissa. Siivilöi ja lisää valmiiseen seokseen kurkuma. Säilytä ilmatiiviissä astiassa.


Somalialainen tee

1,7 l   vettä
1,5 tl  kardemummaa
1 tl  inkivääriä
1,5 dl  sokeria
3 kpl  kokonaista neilikkaa (leikkaa pääty pois)
2 kpl  mustan teen teepusseja
tilkka  maitoa

Keitä vesi kattilassa. Lisää mausteet ja teepussit. Kiehauta uudelleen. Anna hetki hautua ja siivilöi tarjoilukannuun tai mukeihin. Kaada tilkka maitoa teen joukkoon ennen tarjoilua.


Anjeera-leipä

3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja (voidaan tehdä myös kokonaan vehnäjauhoista)
5 dl vettä
3 rkl sokeria
1/2 pkt hiivaa
1 tl suolaa

Sekoita hiiva haaleaan veteen. Lisää jauhot, sokeri ja suola. Vispaa löysä taikina hyvin sekaisin niin, ettei siihen jää muhkuroita. Anna nousta peitettynä vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.

Paista letuiksi halkaisijaltaan n. 24- senttisessa teflonpannussa. Kaada pannun keskelle kauhallinen (reilu 1 dl) taikinaa ja levitä sitä hitain, pyörivin liikkein pannun reunoille päin. Peitä pannu kannella ja paista korkeahkolla keskilämmöllä kunnes alapinta on kauniin ruskea. Nosta pannulta ja toista seuraavien lettujen kohdalla.

Anjeera tarjoillaan perinteisesti lihakastikkeiden lisäkkeenä: siitä revityillä paloilla kaavitaan kastike lautaselta.


Kanapata/Digeeg

1 sipuli
2 rkl ruokaöljyä
6 kanan koipireittä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl suolaa
2 tl curryjauhetta
1 iso peruna
2 porkkanaa
1/4 kg murskattuja tomaatteja
1/2 dl vettä

Tarjoiluun: 3 kananmunaa

Kuori ja paloittele sipuli ja paista öljyssä kullankeltaiseksi. Lisää kanapalat ja mausteet.

Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat muutaman sentin paloiksi ja lisää tomaattien ja veden kanssa kattilaan. Anna porista miedolla lämmöllä, kunnes kana on kypsää.

Keitä sillä välin kananmunat ja jäähdytä kylmässä vedessä. Kuori, paloittele ja lisää valmiiseen pataan tarjoiluvaiheessa.

Tarjoile anjeera-leivän ja riisin kera.


Papupallerot

1/2 kg punaisia kuivattuja papuja
vettä liotukseen
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
2 kpl vihreitä chilipippureita
öljyä paistamiseen

Liota pavut yön yli muutaman kerran vettä vaihtaen. Kiehauta pavut ja valuta. Jauha pavut ja turvota massaa 1/2 tuntia vedessä. Valuta, lisää loput ainekset ja jauha (kahvimyllyssä tai monitoimikoneessa).

Pyörittele massa halkaisijaltaan n. 4 cm kokoisiksi palloiksi.

Uppopaista öljyssä, valuta talouspaperin päällä  ja tarjoile.


Somalialainen halva

1 kg sokeria
1 l vettä rkl maissitärkkelystä
5 rkl maissitärkkelystä
250 g voita
1/2 tl jauhettua kardemumma
2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 dl paahdettuja maapähkinöitä tai sesamin siemeniä

Mittaa kattilaan sokeri ja 8 dl vettä. Kuumenna kunnes sokeri on sulanut.

Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan 2 dl vettä ja lisää seos siirappiin. Keitä koko ajan sekoittaen. Kun seos hyytelöityy, lisää voi ja mausteet.

Jatka keittämistä koko ajan sekoittaen kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Kokonaiskeittoaika on n. 40-60 minuuttia. Lisää seokseen lopuksi paahdetut maapähkinät tai sesaminsiemet. Tarjoile jäähtyneenä.