Toiminta

Posted on

Vuonna 1996 perustettu Suomen somalialaisten liitto on valtakunnallinen suomensomalialaisten kattojärjestö, joka edistää eri ikäisten suomensomalialaisten hyvinvointia ja kotoutumista Suomeen. Liiton visiona on olla vuonna 2025 vakaa, tunnettu ja asiantuntijana arvostettu kattojärjestö, jolla on henkilö- ja yhdistysjäseniä ja toimintaa eri puolilla Suomea.

Suomen somalialaisten liiton toimisto sijaitsee Helsingin Pasilassa osoitteessa Opastinsilta 6A (sisäänkäynti J-ovesta), 00520 Helsinki. Toimisto on avoinna maanantaista keskiviikkoon klo 10-15.

Suomen somalialaisten liiton keskeiset toimialueet

  • Vaikuttamistyö
  • Neuvontapalvelut
  • Kotoutumisen edistäminen
  • Työllistymisen ja koulutuksen tukeminen
  • Ennakkoluulojen vähentäminen

Suomen somalialaisten liitolla on 46 jäsenjärjestöä eri puolilla Suomea. Liitto on sen jäsenjärjestöjen ja niiden kautta Suomessa asuvien somalialaisten kansalaisjärjestö.

Järjestämme jäsenillemme ja muille kiinnostuneille seminaareja ja koulutusta mm. suomalaisen työelämän pelisäännöistä ja työnhausta. Tutustu tapahtumakalenteriimme ja osallistu liiton järjestämään toimintaan. Tarjoamme tietoa myös koulutuksesta ja työllistymisestä Suomessa Uraoppaassamme.

Suomen somalialaisten liiton toimintaa rahoitetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA), Helsingin kaupungin, Taiteen edistämiskeskuksen, Svenska Kultuurfondenin sekä Työ- ja elinkeinoministeriön avustuksilla. Lisäksi liitolla on omaa varainhankintaa mm. jäsenmaksujen muodossa.

Vaikuttamistyö

Liitto edistää yhteistyössä muiden yhteiskunnan sektoreiden kanssa Suomessa asuvien somalialaisten asiaa ja toimii yhteiskunnallisena vaikuttajana Suomen somalialaisyhteisöä koskevassa päätöksenteossa. Somaliliiton edustajat osallistuvat keskusteluihin viranomaisten ja muiden yhteiskunnallisten tahojen kanssa.

Liitto edistää somalialaistaustaisten mahdollisuuksia kehittyä aktiivisiksi kansalaisiksi oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Tarkoitus on saada mukaan toimintaan myös nuorempaa sukupolvea, joka on hyvää vauhtia juurtumassa suomalaiseen yhteiskuntaan, ja jonka valmiudet toimia kansalaisyhteiskunnassa ovat vanhempiaan paremmat. Tavoitteena on osallistuttaa nuoria liiton toimintaa niin, että he tuntevat liiton omakseen.

Neuvontapalvelu

Somaliliitto antaa neuvontaa sekä yksittäisille maahanmuuttajille, että somalialaisten kansalaisjärjestöille Suomessa. Somalialaisten yhdistyksiä on Suomessa kymmeniä. Suomen somalialaisten liitto huolehtii yhdistysten välisestä yhteistyöstä.

Neuvontapalvelua on tarjolla liiton toimistolla (Opastinsilta 6, J-ovi) ma-ke klo 10-15. Lisäksi päivystämme facebookissa päivittäin.

Varaa tapaaminen (30-60 min) neuvontapalvelusta shugri.mohamed@somaliliitto.fi / nina.koivuniemi@somaliliitto.fi tai numerosta 050 569 6078.

Kotoutumisen edistäminen

Suomen somalialaisten liiton tavoitteena on kehittää viranomaisyhteistyötä sekä jäsenten yhteiskuntatietoisuutta. Somaliliiton näkemyksen mukaan tulevaisuuden kuva kotoutumisen osalta on pääosin valoisa. Kenties suurin haaste ja tehtävä kotoutumisen edistämisessä on nuorten monikulttuurisen identiteetin vahvistaminen.

SORA –hankkeen yhtenä tavoitteena on parantaa nuorten asemaa ja tarjota mahdollisuuksia löytää oma polku monikulttuurisessa yhteiskunnassa.

Edistämme kotoutumista mm. järjestämällä erilaisia tapahtumia somaliyhteisölle ja tuemme kotoutumisen edistämistä jäsenjärjestöissämme.

Työllistymisen tukeminen

Maahanmuuttajajärjestöillä on mahdollisuuksia tukea maahanmuuttajien työllistymistä paitsi työllistämällä heitä itse, myös vaikuttamalla asenteisiin ja tuomalla järjestöjen näkökulmia julkisen keskustelun piiriin. Suomen somalialaisten liitto on järjestänyt jäsenilleen seminaareja ja koulutusta suomalaisen työelämän pelisäännöistä ja työnhausta mm. Valmiina töihin –hankkeen ja SORA -hankkeen puitteissa. Myös työnantajilla on mahdollisuus kysyä neuvoa Suomen somalialaisten liitolta maahanmuuttajien työllistämistä koskevissa asioissa. Liitto työllistää nuoria kesätöihin ja aikuisia työkokeiluihin ja työharjoitteluihin.

Ennakkoluulojen vähentäminen

Yksi liiton keskeisin toimintaperiaate on ennakkoluulojen vähentäminen ja suhteiden lähentyminen maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä.

Vuonna 2012 liitto järjesti yhteistyössä Helsingin kaupungin aluetyön yksikön ja paikallisten toimijoiden kanssa viikoittaisen naapurikahvilatoiminnan vanhoissa tiloissaan Herttoniemessä. Lisäksi tiloissa järjestettiin sekä somalialaisen ruoan kurssia kantaväestölle että suomalaisen ruoanlaiton opetusta somalialaisille.

Avoimien ovien päivinä tutustumassa Suomen somalialaisten liittoon on käynyt kymmeniä ihmisiä.  

Liitto pyrkii vähentämään ennakkoluuloja jakamalla sosiaalisessa mediassa tietoa somalialaisesta kulttuurista ja ottamalla osaa erilaisiin yhteistyössä toteutettuihin kampanjoihin suvaitsevamman Suomen puolesta. Päivitämme verkkosivujemme tietopankkia somalialaisesta kulttuurista säännöllisesti.

Lisäksi liitto toimittaa somaliankielisen lähiradion, Radio Warsanin kanssa viikolla työelämään liittyvää ohjelmaa, jossa kerrotaan mm. avoimista työpaikoista, koulutusmahdollisuuksista ja ajankohtaisista asioista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vuokratilat

Suomen somalialaisten liiton tiloja voi vuokrata tapahtumien ja seminaarien järjestämiseen. Vuokrattavana ovat iso sali, jossa on käytössä videotykki sekä iso TV, ja neuvotteluhuone, joka on varustettu kahdella TV:llä.

Hinta: 50€/h

Ota yhteyttä:
somaliliitto@somaliliitto.fi

Toimintakertomus

Lisää liiton toiminnasta voit katsoa vaikka tästä lyhyestä videosta:

Jos video ei näy, voit katsoa sen myös YouTube kanavaltamme tästä.