YK julisti nälänhädän Etelä-Somaliaan, miljoona lasta vaarassa

hs.fi

Nairobi/Rooma. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan jopa miljoona somalialaista lasta on vaarassa kuolla Afrikan sarvea koettelevan kuivuuden vuoksi.

Järjestön mukaan puolet kuivuuden koettelemilla alueilla asuvista lapsista kärsii pahasta aliravitsemuksesta.

Pelastakaa Lapset jakaa parhaillaan nälänhätäalueella lapsille ja lapsiperheille hätäapua. Keskiviikkona järjestö ilmoitti lähettävänsä alueelle 20 000 euroa lisää apua. Kuivuudesta kärsiviä lapsia autetaan jakamalla ruokaa, puhdasta vettä ja terveyspalveluja.

YK julisti torstaina kaksi aluetta Etelä-Somaliassa nälänhätäalueeksi. YK:n mukaan eteläisissä Bakoolin ja Shabellen maakunnissa on pahin nälänhätä 20 vuoteen.

Afrikan sarven humanitaarinen katastrofi on pahentunut viime päivinä. YK:n elintarvikejärjestö FAO ilmoitti torstaina avuntarvitsijoiden määrän nousseen 12 miljoonaa ihmiseen. Aiemman arvion mukaan apua tarvitsi 10 miljoonaa ihmistä.

Järjestön mukaan kuivuuden vuoksi kuolee satoja ihmisiä päivässä.

”Jos emme toimi nyt, kymmenettuhannet somalialaiset ovat vaarassa kuolla”, sanoi Somaliasta vastaava YK:n humanitaarinen koordinaattori Mark Bowden. Afrikan sarvea koettelee pahin kuivuus 60 vuoteen. Somalian lisäksi Kenia ja Etiopia ovat kärsineet kuivuudesta.

YK varoitti, että Somalian nälänhätä saattaa levitä tulevina viikkoina, jos alueelle ei saada lisää apua. YK:n mukaan 3,7 miljoonaa somalialaista tarvitsee kiireellisesti apua. 2,8 miljoonaa nälkää näkevistä asuu Etelä-Somaliassa.

Somalian epävakaa tilanne vaikeuttaa avustusjärjestöjen toimintaa. Etelä- ja Keski-Somaliaa sekä osia pääkaupungista Mogadishusta hallitsee islamistinen kapinallisryhmä Al-Shabaab.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR toivoi tiistaina, että se tarvitsee takuita turvallisuudesta, jotta Somaliaan voitaisiin viedä enemmän apua.