Somaliliiton kannanotto MOT-ohjelmaan 19.11.

Medialle ja yhteistyökumppaneille

SOMALILIITTO SELVITTÄÄ JÄRJESTÖN RAHANKÄYTÖN VIIME VUOSILTA

Suomen somaliliitto ry on syvästi pahoillaan siitä, millainen kuva järjestön toiminnasta syntyy 19.11. esitetyn MOT- ohjelman perusteella. Järjestön toiminta viime vuosina on ollut erittäin aktiivista, mutta myös sisäisesti ristiriitojen repimää. On ilmeistä, että ainakin vuosien 2010- 12 (kesäkuuhun saakka) hallituksen taloushallinnon osaamisessa on ollut vakavia puutteita.
Somaliliitto tulee selvittämään järjestön rahankäytön viime vuosilta ulkopuolista apua käyttäen. Hallinnolliset puutteet Somaliliiton aiemmassa toiminnassa nykyinen hallitus myöntää avoimesti. Järjestöön ei kuitenkaan kohdistu rikosepäilyjä. Ex-luottamushenkilö on aiemmin tänä vuonna tehnyt rikosilmoituksen, johon poliisin päätös on ollut ”Ei rikosta” 16.8.2012. Poliisin mukaan alustavan tutkinnnan perusteella on havaittavissa virheitä ja puutteita mm. liiton laskutuksessa eli hallinnollisia puutteita, mutta ei syytä epäillä kavallusrikosta.

Somaliliitolla on ollut useita erilaisia projekteja käynnissä samaan aikaan useiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa liittyen mm. uusien maahanmuuttajien neuvontaan, tukiopetukseen, päihdevalistukseen ja nuorten liikuntatoimintaan. Hallituksen rahankäytön ja projektien taloushallinnon seurantaa on pyritty kehittämään jo edellisellä valtuustokaudella 2010-12 ja sitä jatketaan edelleen.

Järjestössä on vuoden 2012 alusta aloittanut Ray:n tukema somalialaisen kansalaistoiminnan kehittämishanke (SOKE), joka keskittyy juuri kattojärjestön hallintokäytäntöjen kehittämiseen ja Suomen muiden somalijärjestöjen neuvontaan ja koulutukseen. SOKE- hanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti eikä siihen ole kohdistunut minkäänlaisia väärinkäytösepäilyjä. Raha-automaattiyhdistys kuitenkin tarkistaa tukemansa hankkeen taloudenhoidon viikolla 48.

Somaliliitto kiistää jyrkästi ohjelmassa väitetyt kytkökset radikaali-islamismiin. Uskonnollisesti Somaliliitto on täysin sitoutumaton järjestö. Somaliliitto kunnioittaa ja arvostaa Suomessa vallitsevaa uskonnonvapautta, mutta mitään muita uskonnollisia tavoitteita tai linjauksia liitolla ei ole.

Liitteenä: poliisin tutkintapäätös

Suomen somaliliiton toimintakertomus  ja tilinpäätöstiedot 2011.

Suomen Somaliliiton hallitus
+ 35844 3449 175
somaliliitto@somaliliitto.fi

20.11.2012, Helsinki

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Arshe Said, 044 344 9175