Mielenosoitus 5.6.2013: Suomensomalialaiset vetoavat Etelä-Afrikan hallitukseen maanmiehiinsä kohdistuvien väkivaltaisuuksien selvittämiseksi

Tiedotusvälineille 03.06.2013  Tiedote – julkaisuvapaa

 Mielenosoitus 5.6.2013: Suomensomalialaiset vetoavat Etelä-Afrikan hallitukseen maanmiehiinsä kohdistuvien väkivaltaisuuksien selvittämiseksi

Suomen somaliliitto järjestää mielenosoituksen Etelä-Afrikan somalialaisiin kohdistuvien väkivaltaisuuksien vuoksi keskiviikkona 5.6.2013 klo 15-17. Kulkue kokoontuu Senaatintorilla, josta se jatkaa kohti Rahapajankadulla sijaitsevaa Etelä-Afrikan suurlähetystöä.

Suomen somalialaisyhteisöä edustava Suomen somaliliitto ry vetoaa Etelä-Afrikan hallitukseen ja viranomaisiin , jotta ne pysäyttäisivät ja selvittäisivät Etelä-Afrikan somalialaisiin kohdistuneet vakavat väkivaltarikokset.  Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet vuosia ja saaneet viime aikoina yhä julmempia muotoja.

Lukuisat Etelä-Afrikassa asuvia somalialaiset on joutunut erittäin raakojen väkivallantekojen ja jopa murhien kohteiksi viime vuosina, ilman että maan viranomaiset ovat vakavissaan ryhtyneet selvittämään tapauksia. Eniten väkivaltaa kohdistuu somalialaisiin kauppiaisiin.

Viime kuukausina sattuneilla tapauksilla on paljon silminnäkijöitä, sillä ainakin kahden somalialaisen murhat ovat tapahtuneet julkisilla paikoilla useiden ihmisten osallistuessa niihin ja uhreja on nöyryytetty poikkeuksellisen epäinhimillisillä tavoilla, mm. kivittämällä kuoliaaksi.

Etelä-Afrikka on vastaanottanut pakolaisia enemmän kuin mikään muu maa viime vuosina, ja myös väkivaltaisuuksia on esiintynyt  runsaasti maahan muuttaneiden ja kantaväestön välillä. Väkivalta on keskittynyt köyhiin kaupunginosiin, joissa asuu moniin etnisiin taustoihin, uskontoihin ja kieliryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Somalialaiset ovat tulleet Etelä-Afrikkaan turvapaikanhakijoina oman maansa väkivaltaisuuksia pakoon, mutta osa heistä on joutunut vainon kohteeksi uudessa kotimaassaan.  Diasporassa elävät somalialaiset ovat tyypillisesti kauppiaita tai muita pienryrittäjiä. He ovat joutuneet Etelä-Afrikassa väkivallan uhreiksi viime aikoina mahdollisesti sen takia, että heidän harjoittamansa kauppa koetaan paikallista liiketoimintaa uhkaavaksi eräillä alueilla, joissa muutenkin käytetään väkivaltaa osana yritystoimintaa.

Eri puolilla maailmaa asuvat somalialaiset ovat järjestäneet tai aikovat järjestää tällä viikolla mielenilmauksia maanmiehiinsä kohdistuvien väkivaltaisuuksien johdosta saadakseen Etelä-Afrikan viranomaiset ryhtymään tositoimiin tapausten selvittämiseksi. Suomen somaliliitto haluaa osoittaa solidaarisuutta somalidiasporalle ympäri maailmaa järjestämällä mielenilmauksen myös Helsingissä.  Suomensomalialaiset haluavat muistuttaa myös siitä, että 1970-ja 80-luvulla Somalian valtio ja somalialaiset tukivat Etelä-Afrikan mustien vapaustaistelua apartheidin vallasta.

Lisätietoja tapahtumasta:

0449148397, Abdulrahman Rage, Somaliliiton varapuheenjohtaja

0442737317, Abdirizak Hagi, Somaliliiton sihteeri ja mielenosoituksen koordinaattori

Tutkimustietoa aiheesta:

XENOPHOBIA, CRIMINALITY AND VIOLENT ENTREPRENEURSHIP: VIOLENCE AGAINST SOMALI SHOPKEEPERS IN DELFT SOUTH,  CAPE TOWN, SOUTH AFRICA