Somalian äitien tilanne maailman huonoin

SOWM-2015_InfographicPelastakaa lapset – järjestö julkaisi viime viikolla vuotuisen Mother’s Index-tutkimuksensa. Suomi arvioidaan listalla maailman toiseksi parhaaksi valtioksi, Somalia taas kaikkein huonoimmaksi.

Järjestyksessään 16. State of World’s Mothers- raportti kartoittaa äitien ja lasten hyvinvointia. Siinä tarkastellaan niin naisten taloudellista ja poliittista asemaa, terveydenhuollon tasoa, äidin kuolemaan johtavia synnytyskompikaatioiden yleisyyttä ja lapsikuolleisuutta.

Tänä vuonna tarkastelussa on 179 valtiota, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Muutoksia viimevuotiseen ei juurikaan ole tapahtunut: kärkiviisikosta muodostavat Pohjoismaat. Häntäpään maat puolestaan löytyvät lähes poikkeuksetta Keski- ja Länsi-Afrikasta. Viimeiseltä sijalta löytyy Somalia.

Tilannetta Somaliassa ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikissa muissakin huonoimmiten sijoittuneissa maissa vaikeuttaa maassa jatkuva konflikti.

Somaliassa 15% lapsista ei elä yli viisivuotiaiksi, mikä tarkoittaa, että keskimäärin yhdeksän äitiä kymmenestä menettää lapsen jossain vaiheessa elämäänsä.

Yksi 18 äidistä kuolee synnytyksestä aiheutuviin komplikaatioihin.

Suurin osa kuolemista olisi täysin vältettävissä paremmalla terveydenhuollon tasolla. Yhtenä maailman köyhimmistä maista Somalialla ei ole resursseja tämän toteuttamiseen yksin.

YK:n vuonna 2000 asettamien vuosituhattavoitteiden määräaika umpeutuu tänä vuonna. Moni alkuperäisista tavoitteista jää toteutumatta – näiden joukossa nimenomaan äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen kahdella kolmanneksella. Syksyllä lanseerataan vuosituhattavoitteiden työtä jatkava kestävän kehityksen tavoitteiden sarja, joilla pyritään vaikuttamaan kaikkein heikommassa asemassa olevian äitien ja lasten elämänlaatuun.

Koko raportti on luettavissa .