Raiskaus on aina väärin

Siltä varalta, ettei kenellekään jäisi mitään epäilystä asiasta, sanotaan se vielä ääneen: raiskaus on aina väärin. Ajoneuvonkin luvaton käyttöönotto on lain mukaan väärin ja rangaistavaa – tottakai siis myös ihmisen.

Mutta toisin kuin autovarkaustilastot, eivät raiskaustilastot kerro läheskään koko totuutta. Niiden analyysi vaatii muutamankin asian huomioonottamista ennen kokonaisia ihmisryhmiä leimaavien johtopäätösten tekemistä.

Joka kerta, kun lööpit revittelevät uudella raiskauksella, lausuu osa Suomen väestöstä hiljaisen toiveen siitä, ettei uutista lukiessa tarvitsisi törmätä sanaan ”maahanmuuttajataustainen”.

Totta on, että maahanmuuttajataustaisten osuus raiskaustilastoista on kantaväestöön suhteutettuna kahdeksankertainen. Se, mikä tuloksia tuijottaessa kuitenkin unohtuu, on se, että kyseessä ovat vain polisiille ilmoitetut tapaukset. Tilastot ovat siis jo lähtökohtaisesti vääristyneitä.

Yleisesti kuitenkin tiedetään, että suurin osa raiskauksista jää ilmoittamatta poliisille (tämä näkyy mm. kriisikeskukseen ilmoitettujen tapausten ja tehtyjen rikosilmoitusten määrän erossa). Tiedetään myös, että suurimmassa osassa raiskauksista tekijä on uhrin tuttu. Monessa tapauksessa kyse on lähisuhdeväkivallasta. Jopa tutkimuksen julkaisseen Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen johtaja Tapio Lappi-Seppälä arvioi, että ulkomaalaisten tekemät raiskaukset huomataan, ilmoitetaan ja tuomitaan helpommin.

Arvioikaa itse. Kummassa tapauksessa kynnys tehdä rikosilmoitus on matalampi ja todennäköisyys tulla uskotuksi korkeampi: koko kaveripiirin hyvänä tyyppinä pitämä suomalaistuttu? Ulkomaalainen, joka vielä edustaa sellaista etnistä taustaa, joka on jo valmiiksi leimattu laumaksi naisia vihaavia hulluja?

Ajassa, jossa raflaavat otsikot ja some-leviävyys ovat turhan usein tärkeämpiä kuin uutisarvo ja asiasisältö, arvatkaa, kumman uutisointi kerää enemmän niitä toimituspäällikön peräänkuuluttamia klikkauksia?

Raiskatuksi tulemiseen liittyy häpeää, joka seuraa uhriaan monesti koko loppuelämän. Tätä ei auta eikä uhreja kannusta ilmoittamaan rikoksista se heitä syyllistävä asenne, johon jopa poliisilaitoksen edustajat ovat lausunnoissaan syyllistyneet. Kenenkään humalatila tai vaatetus ei anna oikeutta millekään niin hirveälle. Tilanne on absurdi: eihän varastetuksi tulleen auton omistajaa osoitella sormella kysellen, miksi tämä pysäköi autonsa siihen, mihin pysäköi tai anneta ymmärtää, että itsepä kerjäsi varkautta kun meni niin houkuttelevan auton hankkimaan.

Olen itsekin nainen, joten olen saanut tottua siihen, että elämä on jatkuvia tilannearviointeja ja riskinminimoimislaskelmia. Ne vaikuttavat ihan kaikkeen: millaisessa naapurustossa koen turvalliseksi asua, missä käyn ulkona, kenen kanssa siellä puhun, minne kenenkin kanssa menen, mihin aikaan tulen kotiin, millaisen reitin ja liikkumistavan valitsen. Ihan vain koska olen nainen, ja sitä kautta todennäköisemmin seksuaalisen väkivallan uhriksi päätyvä. Mutta jos pelko on normaali olotila ja epäluulo suositeltava elämäntapa, mitä se kertoo maailmasta, jossa me elämme?

Eivätkä edes nuo toimenpiteet takaa tuloksia. Ystäväpiirissäni on tapahtunut raiskauksia. Joka ikisessä tekijä on ollut suomalainen. Eikä ainoassakaan tapauksessa siitä ole tehty rikosilmoitusta.

Raiskaus on aina väärin. Kukaan ei ansaitse tulla raiskatuksi. Kenenkään elämän huonot lähtökohdat tai kokemat vääryydet eivät oikeuta loukkaamaan toisen oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteensa.

Supisuomalainen perheenisä, joka suljettujen ovien takana on pahoinpidellyt ja raiskannut vaimoaan vuosikausia. Se samoissa bileissä ollut kundi, jota ei tarvinnut pelätä, kun sehän oli jonkun kaverin kaveri. Kotimatkalla puiston kautta oikaistessa yllättänyt ventovieras ulkomaalainen.

Kaikki heistä ovat raiskaajia. Mutta vain yhdestä te kuulette.

 

Erja Säkkinen

Erja Säkkinen

 

Kirjoittaja on Suomen somalialaisten liiton tiedottaja.

Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton virallista linjaa.