Eid mubarak – liiton puheenjohtajan tervehdys

Ramadan on paitsi paaston, pidättäytymisen ja kilvoittelun, myös hiljentymisen, itsetutkistelun, ja hyväntekeväisyyden kuukausi. Se on henkisen ja hengellisen kasvun aikaa. Kuukauden aikana kiinnitetään ravinnosta kieltäytymisen lisäksi entistä korostetummin huomiota myös huonoista tavoista, sanoista ja teoista kieltäytymiseen.

Ramadan onkin hyvä hetki arvioida elämäänsä: tavoitteitaan, tekojaan ja virheitään. Se on myös anteeksiannon hetki. On aika hakea sovitusta niiltä, joita olemme loukanneet, antaa anteeksi niille, jotka ovat tehneet väärin meitä kohtaan sekä vahvistaa ja vaalia rakkautta perhettä jä läheisiämme kohtaan.

Paastokuukauden päättää Eid- juhla, jota perinteisesti vietetään juuri perheen ja ystävien kanssa; iloiten ja hyvää mieltä jakaen. Toivottavasti Ramadaninne on sujunut hyvin ja sen henki pysyy kanssamme vielä pitkään.

Suomen somalialaisten liitto toivottaa kaikille onnellista ja rauhallista Eidiä!

 

Arshe Said,

Suomen somalialaisten liiton puheenjohtaja

 

* * *

Ramadaanka waxawaaye soonka iyo sadaqada iyo is-barashada bishiisa. Bishaan waxaa lagadheeraanayaa cuntada iyo hadalka iyo dhaqanka xunka.

Ramadaanka wexey ku fiicantahay is qiimeynka waxanawaaye naxariista bishiisa. Waxawaaye marka cafis la weydiisto iyo marka aan dadka qalad nugu suubiye in la cafio iyo familkeyna lagu dhawaado.

Ramadaanka woxoo ku dhamaanayaa ciida oo dhaqan ah familka iyo saaxiibada waqti in lala qaato.

Waxaan rajeynayaa in ramadaankiina in la aqbalay.

Suomen soomali liitto wexey nii rajayneysaa ciid faraxleh oo nabadleh.

 

Arshe Said,

Gudoomiye, Ururka Midnimada Soomaaliyeed ee Finland (Somaliliitto)

 

* * *

Ramadan is not just the time for fasting, restraining and challenging oneself – it’s also the time for quiet contemplation, soul-searching and charity; spiritual growth. During this month people not just abstain from food and water, they make even more of a conscious effort to abstain from bad habits, words and actions.

Ramadan offers a good opportunity to evaluate one’s life; one’s goals in life and the endeavours one might have undertaken in order to achieve those along with mistakes committed in the process. It is also time for forgiveness. Now is the time to seek forgiveness from those we’ve hurt and forgive those, who’ve wronged us and through that strengthen and cherish the love we have for our family and those around us.

The month of Ramadan is concluded by the feast of Eid, a celebration, which is traditionally spent among those very people. It’s the moment to enjoy, be merry and spread goodwill. We at Finnish Somali League you’ve all had a good Ramadan and that spirit of it will stay with you for a long time. May you all have Eid full of happiness and peace.

Arshe Said,

chairman, Finnish Somali League

 

nightfall at the mosque