Ajatuksia huivin alta

IMG_3830_SSLTrendikkäässä pinkissä takissaan, sinisiksi lakatuissa kynsissään, nenäkorussaan, pillifarkuissaan, maihareissaan ja olkalaukussaan 17-vuotias Katra on kuin kuka tahansa teinityttö. Ainut asia, joka hänet erottaa joukosta on kantaväestöä tummempi ihonväri. Niin, ja se huivi. Katra on yksi tuhansista Suomen somaleista ja kuten niskaan solmittu huivi kertoo, muslimi.

Katra on aina ollut kiinnostunut vaatteista ja on juuri aloittanut vaatetusalan opinnot ammattikoulussa. Kunnianhimoisen tytön tavoitteena on kaksoistutkinto ja niinpä neljän vuoden päästä Katran päätä tulee koristamaan myös valkolakki. Tulevaisuuden haaveena on työskennellä joko vaatesuunnittelijana tai pyörittäää omaa putiikkia, jossa myytäisiin ”ihania vaatteita ihan kaikille”.

Katralla on oma tyyli, joka vaihtelee päivän ja fiiliksen mukaan. Yhtenä päivänä se voi tarkoittaa maihareita, toisena pinkkejä korkokenkiä. Pillifarkkuja tai pitkää hametta. Muilta somaleilta hän ei ole saanut kritiikkiä pukeutumisestaan, kantasuomalaisilta kyllä. Osalle heistä kun se huivi on ollut liikaa.

– Itse minä päätän, mitä päälleni laitan, Katra huomauttaa. Meitä on kotona kuusi sisarusta ja kaikkien tyylit vaihtelevat. Kukaan ei todellakaan pakota meitä tekemään mitään!

Katra tietää enemmän kuin hyvin että hänestä on helppo nähdä vain huivi. Itse hän kokee sen osana identiteettiään, eikä näe siinä mitään ongelmaa: on päiviä, jolloin hän ei sitä edes käytä.

Syytökset musliminaisten pakkohunnuttamisesta saavat Katran huokaisemaan.

– Ystäväpiiriini kuuluu niin suomalaisia  kuin somalitaustaisiakin. Jotkut käyttävät huivia, jotkut eivät. Jotkut käyttävät pientä huivia, jotkut isoa. Mutta jokaiselle heistä se on heidän oma valintansa. Lapsena vanhemmat saattavat valita lastensa vaatteet, mutta niinhän tekevät kaikki vanhemmat, hän muistuttaa.

– Mutta se murrosikä tulee somalinuorille ihan samalla lailla kuin muillekin, hän nauraa. Ei siinä pakottaminen onnistuisi.

Itse hän kiittää äitiään siitä, että tämä on aina kannustanut häntä ja hänen sisaruksiaan olemaan rohkeasti oma itsensä.

Islam tai huivin käyttäminen ei tarkoita, etteikö ihminen voisi seurata trendejä. Katra huomauttaakin, että muualta maailmasta löytyy myös musliminaisten pitämiä muotiblogeja. H&M:n uudessa kampanjassakin näkyy hijabiin pukeutunut nainen.

Koko Suomi leipoo- ohjelman esikuvan, Great British Bake Off- kisan voittoon juuri itsensä leiponut, nokkelilla sutkautuksillaan brittiyleisön hurmannut Nadiya Hussain kertoi alunperin epäröineensä osallistumistaan siksi, että pelkäsi ihmisten reaktioita huiviinsa.

– En enää ikinä ajattele, että olisi jotain, mihin en pystyisi, huokaisi Nadiya voittonsa jälkeen.

– Huivi ei estä minua tekemästä mitään, painottaa Katrakin.

Hän itse rakastaa muotia ja ihailee oman tyylinsä löytäneitä ihmisiä.

– Eri ihmisille vain toimivat eri asiat. Tyylikäs voi olla huivi päässäkin, hän pohtii. Ja bikineissä!

Katra_collage