Vieraskynä: Avoin kirje Juha Sipilälle ja Alexander Stubbille

Tilanne Suomessa on viime aikoina tulehtunut eikä loppua näy tällä hetkellä. Monet kunnioittamani henkilöt ovat sanoneet, että Suomessa ollaan tällä hetkellä henkisesti syvemmässä lamassa kuin koskaan. Jotkut ovat verranneet ilmapiiriä jopa jonkinlaiseen sotaan.

Viimeisten gallupien mukaan oppositiopuolue SDP johtaa kannatuslukuja ja hallituspuolueiden alamäki jatkuu. Erityisesti perussuomalaisten suosio on kokenut järkyttävän kolauksen. Tämä ymmärrettävästi osaltaan vaikeuttaa hallituksen kykyä hoitaa maan asioita. Tuntuu että talous –ja työllisyyspolitiikkaa hoidetaan sisäpolitiikan kustannuksella. Yhteiskuntarauha horjuu ja turvattomuus lisääntyy.

Suuri pakolaisvirta on jakanut kansan mielipiteet kahtia. Se on ajanut kansalaiset reagoimaan tavoilla, joita ei ole Suomessa totuttu näkemään. Katupartioita syntyy eri puolille Suomea. Monet uudet tulijat, jotka lähtivät karkuun sotaa ja meille täysin vierasta väkivaltaisuutta elävät tällä hetkellä pelossa. Nyt väkivallan uhka on palannut heidän arkeensa. Tiedän omakohtaisesti, minkälaista on olla vieras Suomessa. Ja sen, kuinka pelottavaa on, kun kadulla tulee vastaan joukko skinheadeja, joiden mielestä et saisi elää omassa kodissasi. Tiedän, miltä viha tuntuu. Siksi en voi olla enää hiljaa Suomen tämänhetkisestä ilmapiiristä.

En voi olla hiljaa tilanteessa, jossa oikeusministeri sanoo, ettei pidä väkivaltarikoksista tuomittujen henkilöiden johtamia katupartioita ongelmana. En voi olla hiljaa, kun hallituspuolueen edustaja kertoo että (väkivalta) rikollisuus ei ole katupartioinnissa mikään ongelma. Ja perustellen sitä sillä, että myös kansanedustajien joukossa on oikeustuomion saaneita henkilöitä – ikään kuin tämä oikeuttaisi väkivallasta tuomittujen äärioikeistolaisten jalkautumisen kaduille. Kun tietyt poliisiviranomaiset antavat rivien välistä ymmärtää, että katupartiointi on hyvä juttu, sulkien silmänsä toiminnan äärioikeistolaisilta motiiveilta. Eikä unohdeta puolustusministeriämme, joka omien ennakkoluulojensa johdattamana vertailee Helsinkiä vallankumouksen väkivaltaisuuksien näyttämöksi päätyneeseen Tahririn aukioon – tarkoituksenaan lietsoa kantasuomalaisten pelkoa turvapaikanhakijoita kohtaan.

On aika sanoa, että emme hyväksy asioiden nykytilaa. On aika muistuttaa poliitikkoja ja virkamiehiä siitä, että Suomi on oikeusvaltio. Oikeusvaltio, jossa turvallisuutta pitää yllä yhteisillä verovaroilla rahoitettu poliisi. On aika todeta, että emme voi uhrata kansallisia pelisääntöjä ja turvallisuuskulttuuria jonkun yksittäisen puolueen vallan turvaamiseksi. Kansalla on ihan tarpeeksi tekemistä tulevien leikkausten kanssa ilman että heidän pitäisi vielä suojautua väkivaltarikollisten katupartioilta. Katupartioilta, joiden mielestä Suomi kuuluu ikuisesti vain valkoisen ihonvärin omaaville suomalaisille ja joiden mielestä Suomi pitäisi sulkea ikuisiksi ajoiksi kaikilta muun värisiltä.

En vetoa gallupeista huolestuneeseen Timo Soiniin, joka on valtansa turvaamiseksi valmis sulkemaan silmänsä äärioikeistolaisten väkivaltaisuudelta. Siksi vetoan teihin. Tämä kansa on sitkeä ja on kokenut paljon. Se on alle sadassa vuodessa kasvanut kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi. Se on muun muassa selvinnyt massiivisista sotakorvauksista ja kehittänyt koulutusjärjestelmän, jota arvostetaan kautta maailman. Siksi olen varma että tämä kansa pääsee myös pakolaistilanteestakin yli. Ja se voi halutessaan muuttaa tilanteen jopa voitokseen. Siksi vetoan teihin nyt: älkää antako tämän maan ajautua tilanteeseen, jossa kansalaiset ottavat lain omiin käsiinsä. Se on loputon tuhon ja väkivallan tie. Käyttäkää niitä toimintavaltuutuksia, jotka suomalaiset ovat teille vaaleissa antaneet ja kertokaa, että tämä ei saa olla Suomen tie. Tehkää se, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kaikesta huolimatta toivotan teille ja muille suomalaisille rauhallista ja rakkaudentäyteistä vuotta 2016.

 

Abdirahim "Husu" Hussein

Abdirahim ”Husu” Hussein

 

 Kirjoittaja on toimittaja ja poliitikko. Kirjoitus on alunperin julkaistu Uuden Suomen Puheenvuoro-osiossa.

 Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton  virallista linjaa.