Sanoista tekoihin – puolueiden rasisminvastainen peruskirja käytäntöön

4.11.2015 kaikki eduskuntapuolueet allekirjoittivat rasisminvastaisen peruskirjan, minkä puitteissa he sitoutuivat mm. ”puuttumaan kaikenlaiseen rasistiseen käyttäytymiseen ja rasistisiin mielipiteisiin”. Korostetaan vielä erikseen tuota allekirjoittaneiden puolueiden joukkoa. Peruskirjaan sitoutuivat ihan kaikki puolueet, myös Perussuomalaiset.

Peruskirjan sisältö ei tunnu kuitenkaan olevan selvä ainakaan puolueen piiritasolle.

Eilen alkanut kansainvälinen rasisminvastainen viikko lähti Suomessa käyntiin varsin mustissa merkeissä erään pirkanmaalaisen pääsiäisperinteiden puolustajan intouduttua revittelemään rasismilla oikein olan takaa. Kohteekseen tämä aikuinen ihminen oli ottanut suomalaiseen (pakanallisia ja vierasperäisiä traditioita yhdistelevään) kulttuuriin liian kotoutuneeksi katsomansa lapsen.

Kyseessä ei kuitenkaan ole kuka tahansa ilkeyttään häpeämään kykenemätön yksityishenkilö, vaan melkoisen huomattavissa luottamustehtävissä toimiva Tampereen kaupunginvaltuuston varavaltuutettu, Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtaja, koko Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja ja erään Perussuomalaisten kansanedustajan avustaja. Vaan missä on puolueen johto, jonka tehtävänä nyt olisi yksiselitteisesti sanoutua irti heitä edustavan henkilön lausunnoista? Missä on se puuttuminen?

Sitä lienee tälläkin kertaa turha odottaa. Eihän moista ole nähty aikaisemminkaan.

Eivät ne peruskirjan periaatteet nimittäin näytä olevan selvillä edes eduskunnassa, kuten viime heinäkuussa koko Suomea kohauttaneen monikulttuurisuusristiretkeilijä Olli Immosen tapaus osoittaa.

Tuolloin puolueen puheenjohtaja Timo Soini joutui – tehtävänsä selvästi vastenmieliseksi kokien – lopulta puuttumaan asiaan, joskin tyytyen vain epämääräisesti puhumaan edustajan harjaamisesta. Harjattua tuli kuitenkin korkeintaan asia maton alle, sillä samaisen edustajan johtaman järjestön Suomen Sisun muutaman viikon takaisessa iltajuhlassa oli etnisen puhdistuksen into edennyt jo kansanmurhan tasolle.

Rasismi on Suomessa fakta, jota jokainen vähäänkään valtaväestöstä poikeava on kokenut. Sen vähättely tai kieltäminen siksi, ettei itse sen kanssa joudu elämään ei ole ratkaisu sen hävittämiseen. Sen tiedostaminen ja asiaan systemaattisesti puuttuminen ovat. Mikä tämänhetkisestä asenneilmapiiristä kuitenkin tekee niin pelottavan on se, että rasismi on retoriikassa arkipäiväistynyt niin, etteivät sitä puheissaan ja teoissaan viljelevät kansanosatkaan taida enää edes rasismiksi tunnistaa. Ja tässä, syrjinnän ja vihan normalisoinnissa, ovat Perussuomalaiset olleet valitettavan ratkaisevassa roolissa.

Ehkä sitä edes ymmärtämättäkään nämä puolustamansa maansa perusperiatteita halveksivat öykkärit leimaavat myös muut puolueensa jäsenet.

Peruskirjan noudattamista seurataan ja arvioidaan kyllä. Sama pätee myös Perussuomalaisiin. Jos puolue ihan tosissaan haluaisi eroon heissä tiukasti istuvasta rasistileimasta, olisi puolueen johtajalla korkea aika ryhtyä ihan konkreettisiin toimiin.

Mikäli Perussuomalaiset eivät siihen kykene/ halua, olisi ehkä muiden puolueiden aika pohtia kantaansa. Sieltä peruskirjasta löytyy nimittäin myös ”pidättäytyminen kaikenlaisesta poliittisesta liittoutumisesta ja yhteistyöstä sellaisten poliittisten puolueiden kanssa, jotka yllyttävät tai yrittävät lietsoa rodullisia tai etnisiä ennakkoluuloja ja rotuvihaa”.

Erja Säkkinen

Erja Säkkinen

  

 Kirjoittaja on Suomen somalialaisten liiton tiedottaja.

 Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton virallista linjaa.