Kannanotto: Somalialaiset kärsivät Suomen nykyisestä erittäin huonosta maahanmuuttopolitiikasta

Maahanmuuttovirasto julkaisi toukokuussa tiedotteen, jonka mukaan turvallisuustilanne olisi Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa parantunut. Keskustelu Maahanmuuttoviraston kiristyneestä turvapaikkalinjauksesta on käynyt nyt kuumana, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa viraston työntekijät kertoivat kokevansa paineita mm. turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä johtuvan työn laadun heikkenemisen vuoksi. Suomen somalialaiset – sekä uudet turvapaikanhakijat, että jopa ne, jotka ovat saaneet oleskeluluvan vuosia sitten – kärsivät Suomen nykyisestä erittäin huonosta maahanmuuttopolitiikasta.

Ongelma somalialaisten kohdalla on sellainen, että kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa ei voi palauttaa Somaliaan, koska turvallisuustilanne ei ole merkittävästi parantunut. Maahanmuuttovirasto julkaisi kesäkuussa oman Somalia-raportin, jonka mukaan turvallisuusolosuhteissa ei ole tapahtunut muutosta parempaan viimeisten kuukausien aikana. Turvallisuustilanteen kehittymisen arvioiminen on hankalaa Somalian kaltaisessa maassa, jossa konflikti on pitkittynyt. Kielteisen päätöksen saanut somalialainen turvapaikanhakija voi valittaa päätöksestä tuomioistuimeen, mutta odottavan aika on pitkä. Tämä aiheuttaa myös sen, että turvapaikanhakijat ovat rekisteröimättöminä maahanmuuttajina Suomessa.

Maahanmuuttovirasto ei haastattele ainoastaan uusia turvapaikanhakijoita, vaan tarkistaa myös aivan turhaan suomensomalialaisia, jotka ovat olleet Suomessa jo n. 10 vuotta ja joilla on pysyvä oleskelulupa. On ilmennyt tapauksia, joissa myönteisen turvapaikkapäätöksen saanut on asunut Suomessa jo vuosia ja rakentanut elämänsä uudestaan työpaikkoineen ja opintoineen, ja onkin sitten tullut kutsutuksi Maahanmuuttoviraston haastatteluun, jossa on arvioitu uudelleen haastateltavan oleskelulupaa ja verrattu murretta lähtömaan alueen murteeseen, josta hakija on kertonut olevansa kotoisin. Tällainen toiminta on huolestuttavaa.

Toivomme, että Suomen hallitus arvioi uudelleen sen maahanmuuttopolitiikkaansa. On myös tärkeää ymmärtää, että kaiken keskiössä on hätää kärsivä ja pakeneva ihminen.

Helsingissä 7.9.2016

Kysymykset:
Arshe Said
puheenjohtaja
+358 44 344 9175
somaliliitto@somaliliitto.fi
Suomen somalialaisten liitto ry