Islamilaiset juhlat

Kohta on taas se aika vuodesta, kun kristillisessä maailmassa hiljennytään joulun viettoon. Muslimit eivät vietä joulua, mutta Islamissa on kaksi pääjuhlaa Eid al-fitr ja Eid al-adha. Eid tarkoittaa ”onnen paluuta tai juhlailoa”. Paaston päätösjuhlaa, Eid al-Fitr, vietetään 1. päivänä Shawwal-kuuta, joka on paastokuukausi Ramadanin jälkeen ja Eid al-Adha, vietetään 10. päivänä Dhu-l-Hijjah-kuuta Mekan pyhiinvaellusmatkan eli Hajjin jälkeen.

Nämä kaksi juhlaa ovat jokaiselle muslimille ja koko yhteisölle kiittämisen ja iloitsemisen aikaa. Eid-al-Fitria vietetään Ramadan-paastokuukauden päättymisen johdosta ja Eid-al-Adhaa pyhiinvaellusmatkan päättymisen ja sen muistojen kunniaksi. Näiden juhlien ajankohdat Gregoriaanisessa kalenterissa siirtyvät joka vuosi 11 päivää aikaisemmin, sillä islamissa seurataan kuukalenteria.

Molemmat kaksi juhlapäivää alkavat yhteisellä rukouksella. Loppupäivä omistetaan almujen antamiselle ja ystävien ja sukulaisten luona vierailulle, vaihtaen tervehdyksiä ja lahjoja. Juhlat henkivät rauhaa ja anteeksiantamusta. Näissä tilanteissa tulee viimeistään unohtaa kaikki kauna ja erimielisuudet muita kohtaan. Juhlien aikaan uudistetaan suhteet muihin ihmisiin veljeyden hengessä.

Osman_blogi

 

 

 

Mohamed, Suomen somalialaisten liiton järjestökoordinaattori

Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton virallista linjaa.

Lähde: Islamopas.com