Amnestyn vuosiraportti 2016/2017

Amnestyn vuosiraportti maailman ihmisoikeustilanteesta on julkaistu 20.2.2017.

Vuosiraportissaan Amnesty International kehottaa ihmisiä ympäri maailmaa luottamaan tasa-arvoiseen yhteiskuntaan, eikä antaa pelon, syyllisyyden tai vihan murentaa visiota avoimesta yhteiskunnasta.

”Jos jokainen yksittäinen ihminen ottaa kantaa ja toimii suojellakseen ihmisoikeuksia, voimme yhdessä luoda tasa-arvoisempaa maailmaa. ” todetaan raportissa.

”Emme voi vain luottaa hallitusten suojelevan ihmisoikeuksia, joten meidän ihmisten on ryhdyttävä toimiin.” sanoo Amnesty Internationalin sihteeri Salil Shetty.

Somalian tilanne turvaton

Kuva: Amnesty

Kuva: Amnesty

Somalian osalta vuosiraportti kritisoi maan hallituksen, Afrikkalaisen unionin (AMISOM) rauhanturvaajien sekä al-Shabaabin väkivaltaisuutta ja ihmisoikeusrikkomuksia. Ryöstely, kidutus, seksuaalinen väkivalta ja siviilien tappaminen oli aseellisten joukkojen keskuudessa laajalle levinnyttä. Lapsisotilaiden värväämistä harjoitettiin edelleen.

Jatkuva konflikti, turvattomuuden tunne ja rajoitukset sodan jatkuessa vaikeuttivat avustusjärjestöjen toimintaa joillakin alueilla. N. 4,7 miljoonaa ihmistä tarvitsi humanitaarista apua, 950 000 ihmisellä ei ollut ruokaturvaa ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan. Sisäisiä pakolaisia Somaliassa arvioiden mukaan oli yli 1,1 miljoonaa.

Vuosiraportti kiinnittää huomiota myös Somalian rajoitettuun sananvapauteen, jonka johdosta toimittajia ja muita median työntekijöitä pelotellaan ja ahdistellaan. Kaksi toimittajaa on saanut surmansa.

Moitteita sai myös edelleen käytössä oleva kuolemanrangaistus, joka on YK:n päätöslauselmasta huolimatta käytössä.

Koko raportin voit lukea englanniksi tästä.