Kannanotto: Somalian nälänhätä

Itä-Afrikan pitkittyneestä kuivuudesta johtuva nälänhätä on johtanut useisiin uhreihin Somaliassa. Kansainväliset kehitysjärjestöt ovat arvioineet humanitaarisen kriisin vakavaksi, ja esimerkiksi Pelastakaa lapset ry on arvioinut yksin Somaliassa 50 000 lapsen olevan hengenhädässä nälänhädän vuoksi. Kriisin pelätään kasvavan vakavammaksi kuin vuoden 2011 nälänhädän, ellei tilannetta saada käännettyä mahdollisimman pian. Yhdistyneiden kansakuntien edustaja puolestaan arvioi, että ilman pikaista ja asianmukaista tukea miljoonat ihmiset alueella kuolevat nälänhädän takia.

Suomessa asuva Somalian parlamentin ylähuoneen varapuheenjohtaja Mowliid Hussein yhdessä liiton edustajien kanssa tapasi 3.3.2017 Pekka Haaviston, ja 6.3.2017 eduskunnan puhemiehen Maria Louhelan eduskuntatalolla keskustellakseen Somalian ja Suomen suhteista, ja Somalian tämänhetkisestä tilanteesta. Tapaamisissa Mowliid Hussein kuvaili tilannetta kriittiseksi, ja korosti Suomen avun tarpeellisuutta kriisin ratkaisemiseksi. Somaliaan saapuu kehitysapua useista lähteistä, mutta on hyvin tärkeää, että avustukset pääsevät perille apua eniten tarvitseville. Somalian hallitus onkin perustanut kriisityöryhmän jakamaan varusteita ja rahaa kuivuudesta kärsiville paikkakunnille.

Suomen somaliyhteisö on seurannut tilannetta hyvin huolestuneena somalialaisen median välityksellä. Halu auttaa on suuri, ja useat suomensomalialaiset ovat tiedustelleet mahdollisuutta lähettää avustuksia Somaliaan. Suomen somalialaisten liitto on hakenut Helsingin poliisilaitokselta rahankeräyslupaa 9.3.2017, mutta vastausta ei ole vielä saatu. Rahankeräyslupa mahdollistaa lahjoitusten tehokkaan keräämisen, luotettavan seurannan, ja varmistaa keräyksen toimivan vastuullisesti Suomen lainsäädännön mukaisesti.

Helsingissä 13.3.2017

Lisätietoja:
Arshe Said
puheenjohtaja
+358 44 344 9175
somaliliitto@somaliliitto.fi
Suomen somalialaisten liitto ry