Kannanotto: Suurmoskeijan rakentamisesta Helsinkiin

Mediassa käydään kovasti keskustelua suurmoskeijan rakentamisesta Helsinkiin. Näyttää siltä, että nykyisenlainen keskustelu suurmoskeijasta aiheuttaa tarpeetonta pelkoa kansalaisille.

Tänään (20.3.2017) Ylen Ykkösaamussa aiheesta oli keskustelemassa kansanedustajat Päivi Räsänen (kd.) ja Juha Vartiainen (kok.). Keskustelu oli yksipuolista ja pelkoa luovaa. Muun muassa Räsänen oli sitä mieltä, että moskeijoissa tulisi harjoittaa sisäistä valvontaa sen päivärutiineista. Väite on täysin tarpeeton ja uskonnonvapautta loukkaava, sillä Suomessa pitäisi olla yhdenvertainen vapaus toteuttaa omaa uskontoaan.

Eräiden poliitikkojen väite, että sunnien ja shiiojen ero olisi syy kieltää suurmoskeijan hanke ei ole perusteltua. Islamin uskoa on harjoitettu Suomessa jo 1800 –luvulta lähtien ilman ongelmia. Suurmoskeija lisäisi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä edistäisi uskonnonvälistä keskustelua. Uskomme, että suurmoskeijan hanke on tarpeellinen, sillä Helsinki on lähes ainoa pääkaupunki EU-maissa, joissa ei ole suurmoskeijaa ja tarve sille on suurta.

On tärkeää kiinnittää huomiota läpinäkyvyyteen. Nykyinen suurmoskeijan hanke ei välttämättä ole tarpeeksi läpinäkyvä yleisen keskustelun perusteella ja tämän vuoksi projektiin tulisi tehdä uudistuksia. Lahjoitukset ulkomailta, kuten Persianlahden maista ovat tarpeellisia, kunhan toiminta on avointa ja läpinäkyvää.

Helsingissä 21.3.3017

Lisätietoja:
Arshe Said
puheenjohtaja
+358 44 344 9175
somaliliitto@somaliliitto.fi
Suomen somalialaisten liitto ry