Riimejä ja runoja nuorten kynästä

Suomen somalialaisten liiton SORA-hanke järjesti toimistolla 29.4.2017 runotyöpajan vaikuttamisesta ja kirjoittamisesta kiinnostuneille nuorille. Työpaja oli menestys ja monitaituri Hassan Maikalia ja sanataideohjaaja Inari Mykkästä kuuntelemaan saapui lähes 30 nuorta.

Riimejä joka lähtöön

Hassan Maikal kertoi nuorille riimittelystä ja antoi vinkkejä miten sanoista voi helposti yhdistellä erilaisia riimejä. Hassan antoi esimerkin, jossa hän valitsi neljä sanaa, jotka rimmasivat keskenään: Lumi, Suli, Puu, Kuu. Sen jälkeen sanat asetetaan allekkain ja täytetään runon alut sanoihin sopiviksi.

Katsoin ulos ja taivaalla loisti kuu.
Samaan aikaan ulkona kaatui puu.
Ei vitsi, kato tuolla sataa lumi.
Mut hei, eilenkin se suli.

Abstraktia runoutta

Inari Mykkänen veti nuorille tutustumisleikin, jossa vanhoista sanomalehdistä jokainen osallistuja valitsi yhden sanan ja lähti tämän jälkeen kyselemään muilta osallistujilta heidän valitsemiaan sanoja. Kaikista sanoista kerättiin lista ja niistä koostettiin runo.

Tutustumisleikin sanat olivat: Urheilu, Minne, Mennä, Suomesta, Tuli, Koivu, Tänään Valmistaudu, Vuoristorata, Taas, Tänään, Kaupunki, Minne, Mennä, Oppimaan, Oksat, Yksin, Jännempää, Terveys, Nopein, Ohi, Pelattu.

Näistä sanoista koostui runo:

Minne mennä koivu Suomesta?
Tuli urheilu tänään valmistaudu
Kaupunki vuoristorata taas tänään,
minne mennä oppimaan?
Oksat yksin jännempää!
Terveys ohi.
Nopein pelattu.

Työpajassa kirjoitettuja runoja luetaan Maailma kylässä –festivaaleilla Moninainen Suomi –teltassa 27.5.2017. Tässä ensimakua nuorten kirjoitustaidoista:

Minä olen epäreilu
Olen ruma ja sivistymätön
Vihaan kaikkia ja kaikkea
Olen kylmä, vihaan lämpöä
Olen pimeä, syrjin valoa
Olen rasismi