SORA-terveisiä Oulusta!

Oulun kuuluisa Toripolliisi, Marian ja Jenni

 

SORA-hankkeen Jenni ja Marian vierailivat Oulussa torstaina 11.5.2017. Matkaohjelmaan kuului tapaaminen Byströmin talolla nuorten neuvontapalveluiden ja monikulttuurisen talon Villa Victorin kanssa. Tapaamisessa keskusteltiin tulevista yhteistyömahdollisuuksista, ja tutustuttiin Oulun kaupungin nuorille tarjoamiin palveluihin. Oulussa yhden katon alla kohtaavat useat eri kaupungin toimijat aina nuorisotoimesta TE-toimiston palveluihin. Nuoret voivat yhden katon alla sekä kahvitella, pelata videopelejä yhdessä kavereiden kanssa, ja saada vastauksia heidän mieltään painaviin kysymyksiin.

Byströmin talolla keskusteltiin maahanmuuttajanuorten palveluista Oulussa

 

Työpajassa innokkaita vasta Suomeen muuttaneita nuoria

Reissun varsinainen tarkoitus oli Pohjois-Suomen somalialaisen tukiyhdistyksen kanssa yhteistyössä järjestetty työpaja opiskelusta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Paikalla oli 21 aktiivista ja innokasta osallistujaa, jotka yhdessä keskustelivat omista opintopoluistaan ja -suunnitelmistaan, sekä pohtivat mikä merkitys opiskelulla on heidän elämälleen. Osallistujista suurin osa oli Suomeen muutaman vuoden sisällä muuttaneita, ja heidän innostuksensa ja halunsa tehdä oli ihailtavaa.

 

Työpaja aloitettiin tietovisalla Suomen koulutusjärjestelmästä, ja illan parhaat tietäjät voittivat leffaliput

 

Työpajan aikana osanottajat jakautuivat ryhmiin, ja pohtivat omia opintopolkujaan Suomessa. Monet opiskelivat parhaillaan joko aikuisten peruskoulussa tai ammattia, ja suunnitelman hahmottelu auttaa heitä miettimään mihin he haluavat tähdätä tulevaisuudessa. Joillain suuntana oli yliopisto tai ammattikorkeakoulu, ja monet taas tiesivät jo tahtovansa hakeutua ammattikoulun kautta töihin mahdollisimman nopeasti. Lisäksi työpajassa mietittiin omia vahvuuksia, ja millaisilla eri tavoilla voikaan opiskella. Tilaisuudessa käytiin läpi erilaiset oppimistyylit, ja kuinka oman oppimistyylinsä tunteva voi hyödyntää tiettyjä metodeja opinnoissaan.

Osallistujat työn touhussa

 

Tilaisuudessa syntyi paljon mielenkiintoisia keskusteluja. Töiden ja opiskelun yhdistäminen kiinnosti monia, ja useampaa kiinnosti lähteä opiskelemaan korkeakouluihin vasta työelämänsä aloitettuaan. Myös opiskeleminen ja perheen yhdistäminen mietitytti, etenkin jos perhe Somaliassa tarvitsee tukea. Tilaisuuden aikana ehdittiin myös keskustella syrjinnästä sekä opinnoissa että työelämässä, sekä jaettiin tietoa mihin voi ottaa yhteyttä jos kohtaa epäasiallista kohtelua. Osallistujilta löytyi paljon hyviä mielipiteitä, ja mikä tärkeintä, intoa osallistua ja vaikuttaa!

Kiitokset kaikille osallistujille!