Kauneus on muutakin kuin valkoista – video monimuotoisesta suomalaisesta kauneudesta

Nordic Beauty is Diverse –kampanja (NBID) tarjoaa audiovisuaalisen kannanoton valloillaan olevaa pohjoismaista kauneuskäsitystä vastaan. Kampanjan ja sen videon tarkoitus on esitellä monimuotoisempaa kuvaa pohjoismaisesta kauneudesta kuin mitä tämän hetken markkinointi ja mainonta tarjoaa.

YK:n kansainvälisenä kulttuurisen monimuotoisuuden päivänä, 21. toukokuuta, julkaistava video on suunnattu kaikille naiseksi identifioiville sekä kauneusalan toimijoille. Kampanjan tavoite on kannustaa monimuotoisemman ja inklusiivisemman kuvaston käyttämistä mainonnassa ja markkinoinnissa, kun tuodaan esiin pohjoismaista kauneutta. Tarkoituksena on positiivisuuden kautta saada ihmisiä tutkailemaan ja kyseenalaistamaan omia stereotypioitaan ja ennakkoluulojaan pohjoismaisen kauneuden suhteen.

”Kuvasto ja narratiivi pohjoismaisesta kauneudesta rakennetaan usein vaaleuden, puhtauden ja arktisuuden ympärille. Tämä jättää kuitenkin ulkopuolelle suuren osan suomalaisuudesta, joka todellisuudessa on kapeaa kuvastoa monimuotoisempi”, kampanjan projektipäällikkö Michaela Moua kiteyttää.

Yhteiskunnallisella tasolla kampanjan toivotaan edistävän uutta keskustelua, joka auttaisi kauneusihanteita koskevan dialogin avaamista. Mainonnan tarjoamat esimerkit ovat usein vanhentuneita ja antavat väärän kuvan esimerkiksi suomalaisuuden representaatiosta, siksi NBID:n työryhmä kehitti videon. Moualle tärkeää olisi rakenteiden ravistelu ja normikriittisyys, jotta kaikki naiset voisivat tuntea itsensä osaksi skandinaavista kauneusmääritelmää.

”Miksi meillä ei voisi olla yhtä upeita ja monimuotoisia mainoskampanjoita Suomessa kun Yhdysvalloissa. New Yorkissa, mainosmaailmassa toivotaan upeita ja erikoisia kasvoja sekä nimenomaan monipuolisuutta. Monikulttuurisuus on rikkaus, jota pitäisi hyödyntää myös Suomessa”, selkeyttää videon kuvannut, leikannut ja tuottanut Alex Alex.

Katso video:

Nordic Beauty is Diverse from Alex Alex on Vimeo.

Jos video ei näy, voit katsoa sen myös osoitteesta: https://vimeo.com/218153673

Kampanjan videon on tehnyt Nordic Beauty is Diverse (NBID) –työryhmä yhteistyössä Good Hair Day (GHD) -työryhmän ja AlexAlex Productionsin kanssa.

Lisätietoja:

Michaela Moua
Projektipäällikkö
+358 50 434 9295
michaela.moua@gmail.com

Alex Alex
Tuottaja
+358 44 362 0865
Alexalexgirl@gmail.com