Mikä ihmeen Id al -Fitr?

Muslimit viettävät tänään juhlapäivää Id al –Fitr, joka on paastokuukausi ramadanin päättymistä seuraava päivä. Puhujan murteesta riippuen juhlaa kutsutaan myös nimellä Eid al –Fitr.

Tämä paaston päätösjuhla on toinen islamin kanonisista juhlista, jota vietetään yleensä kolmen päivän ajan ja se ajoittuu islamilaisen kalenterin kymmenennen eli šawwal -kuukauden alkuun. Suomessa Id al -Fitr -päivää vietetään yhden päivän ajan ja sitä juhlitaan on noin 70 päivää ennen Id al –Adhaa, joka on pyhiinvaellusmatkan päättymisen ja sen muistojen kunniaksi vietetty juhla.

– Eid tarkoittaa “onnen paluuta tai juhlailoa”, kertoo järjestökoordinaattori Mohamed Osman.

Juhlan viettäminen alkaa yhteisrukoukseen osallistumisella auringon noustessa. Juhla-aikana tehdään sukulaisvierailuja ja lähetetään kortteja. Perheet ja ystävät pukeutuvat parhaimpiinsa, kokoontuvat yhteen ruokailemaan ja iloitsemaan yhdessäolosta ja muistavat toisiaan lahjoin. Id al –Fitr –juhla on jokaiselle muslimille ja koko yhteisölle kiittämisen ja iloitsemisen aikaa.