Terveisiä Mogadishusta!

Mogadishun kaupunki heinäkuussa 2017

Arshe Said, Suomen somalialaisten liiton puheenjohtaja, kävelee toimistolle hymyillen ojentaen muistitikkua. Hän on juuri palannut matkalta Somalian pääkaupungista Mogadishusta.

”Siellä oli lämmintä, vaikka vähän viileämpää kuin odotin. +32 astetta kuitenkin.” toteaa Said.

Pohjoismaiset somaliyhdistykset saivat idean yhteistyöstä seminaarissa jo vuonna 2014. Tavoitteena on perustaa Somaliaan Pohjoismaiden kulttuurikeskus, joka olisi samalla koko Afrikan ensimmäinen laatuaan. Mukana yhteistyössä ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan somaliyhdistyksiä. Heinäkuinen matka Mogadishuun oli ensimmäinen kontakti Somalian hallitukseen ja Mogadishun Pormestariin kulttuurikeskuksen perustamisesta.

Mukana matkalla olivat Suomen somalialaisten liitolta Saidin lisäksi varapuheenjohtaja Abdulrahman Rage, sosiaalisihteeri Ahmed Imad ja valtuuston puheenjohtaja Mohammed Abdi. Ruotsin somalialaisten liitolta mukana oli puheenjohtaja Habane Hassan.

Leikkipuisto Mogadishussa.

Tapaamisia tärkeissä virastoissa

Kahden viikon matkan aikana delegaatio ehti vierailla monessa virastossa ja tavata useita vaikutusvaltaisia henkilöitä.

”Meillä oli sotilaita turvanamme kun vierailimme valtion laitoksissa, esimerkiksi Somalian Presidentin linnassa.” kertoo Said ja toteaa matkan olleen kuitenkin verraten turvallinen, koska heidän tapaamisensa eivät olleet vaarallisilla vyöhykkeillä.

Said näyttää hieman pettyneeltä, kun hän kertoo Somalian Presidentin tapaamisen peruuntuneen. Presidentti ja Pääministeri joutuivat pitämän kahdenkeskisen kokouksen Keski-Somalian yllättävän sotakriisin vuoksi.

Mogadishun Pormestarin Thabit Abdi Mohammedin ja hallituksen tapaamisessa delegaatio esitti idean Pohjoismaisen kulttuurikeskuksen perustamisesta Mogadishuun, jonka tarkoituksena olisi kehittää rauhankasvatusta, jälleenrakentamista, tasa-arvoisuutta ja kulttuurin kehittämistä. Keskusteluja käytiin kulttuurikeskuksen perustamisesta pitkään.

”Saimme lopulta mukaamme Pormestarin ja hallituksen hyväksynnän hankkeelle.” iloitsee Said samalla kun näyttää kuvia tapaamisesta.

Saidin kasvoilta voi lukea, että paljon on työtä vielä edessä, vaikka pieni erävoitto tämä matka Somaliaan olikin.

Somalian ylähuoneen varapuhemies Mowliid Hassan on suomensomalialainen. Suomen somalialaisten liiton edustajat tapasivat hänet hänen toimistossaan Mogadishussa. Somalian poliittinen tilanne ja suomensomalialaisten auttaminen jälleenrakennuksessa viritti keskustelua. Myös naisten eduskuntaryhmän tapaamisessa esille nousi samoja teemoja, mutta myös tasa-arvoasiat ja poliittisen johtajuuden rooli aiheutti keskustelua.

Somaliassa on keskusteltu paljon myös perustuslain uudistuksesta. Somalian ylähuoneen varapuhemiehen Hassanin mukaan tavoitteena olisi saada tasa-arvoinen ja demokratiaan perustuva perustuslaki.

”Lupasimme järjestää täällä Suomessa seminaarin naisten asemasta ja osallistumisesta politiikkaan ensi vuoden aikana.” sanoo Said ja kertoo samalla, että yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa on tarkoitus järjestää yhteisiä seminaareja myös perustuslain uudistuksesta.

”Lyhyt, mutta tärkeä matka”

Said toivoo, että Pohjoismaiden yhteinen hanke saa tuulta alleen ja rahoitushakemukset hyväksyttäisiin, jotta kaikkiin näihin asioihin voitaisiin saada muutosta myös Pohjoismaiden somaliyhdistysten kautta.

Delegaatio järjesti myös tapahtuman suomensomalialaisille Mogadishussa. Tarkoituksena oli avata keskusteluyhteys Somaliassa asuviin paluumuuttajiin ja Mogadishussa parhaillaan lomaileviin suomensomalialaisiin. Tapahtumaan paikalle saapui peräti 35 henkilöä keskustelemaan Somalian jälleenrakennuksesta.

”Pohjoismaiden kulttuurisäätiön rahoitus tälle matkalle oli tärkeä ja selvitystyö kantaa hedelmää vielä pitkälle.” tuumii Said haastattelun päätteeksi.