YK:n Somalian erityisedustaja vierailulla Suomessa

Michael Keating, YK:n Somalian erityisedustaja on vierailulla Suomessa ja liittokin sai kunnian järjestää eilen 12.10.2017 keskustelutilaisuuden Suomen somalidiasporan ja Keatingin välille.

Tilaisuuteen saapui paljon kutsuvieraita. Keskustelu kävi vilkkaana mm. Somalian poliittisen tilanteen ympärillä.

– Somalia on muuttumassa nopeasti, 900 000 ihmistä on muuttanut kaupunkialueille viimeisten muutaman kuukauden aikana ja heitä tulisi tukea elintapojensa muuttamisessa, toteaa Keating.

Suomen somaliyhteisön jäsenet mainitsivat diasporan tärkeän roolin Somalian jälleenrakentamisessa. He ovat kiitollisia YK:n ja muiden kansainvälisten kumppaneiden roolista. Keating kiitti paikalla olleita kaikesta tuesta ja avusta, jota somalidiaspora on tarjonnut Somalialle. Kerätyillä varoilla on Keatingin mukaan pelastettu kymmeniä tuhansia ihmisiä. Vaikka Somalian kriisitilanne on edelleen vakava, on isoja kehitysaskeleitakin jo otettu.

– Ongelma Somaliassa on tällä hetkellä se, että valtio ei pysty takaamaan kansalaisilleen peruspalveluja ja turvallisuutta. Verojen maksaminen ja korruption väheneminen olisivat osa ratkaisua, summaa Keating puheenvuorossaan.

Lisäksi illan aikana keskusteltiin ihmisoikeuskysymysten kunnioittamisesta. Suomen somaliyhteisön jäsenet tuomitsivat yksimielisesti kaikki ihmisoikeusrikkomukset ja he pyysivät YK:ta kiinnittämään enemmän huomiota tähän asiaan.

Kuvat: Finnish Somalimedia Warsan