YK:n päivä

Eilen vietettiin YK:n päivää ja Helsingissä järjestettiin sen kunniaksi YK:n päivän jumalanpalvelus Tuomiokirkossa, YK:n päivän paneelikeskustelu kestävästä kehityksestä ja luento. Lisäksi Tarja Haloselle myönnettiin kunniamaininta vuoden YK:n ystävänä ja YK:n ystävät –verkostolle järjestettiin perustamistilaisuus.

Presidentti Tarja Halonen sai kunniamaininnan YK:n ystävänä.

Juhlaseminaarissa keskusteltiin kestävän kehityksen tavoitteista ja siitä, miten saadaan kaikki mukaan toteuttamaan niitä. YK:n päivän paneelissa keskustelemassa olivat muun muassa presidentti Tarja Halonen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder, Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori ja Suomen YK-liiton varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Tilaisuudessa julkaistiin myös “Kirjava käsikirja kestävästä kehityksestä” – jonka kirjoittamiseen monet panelisteista ovat osallistuneet. Liiton edustaja Abdule Mahamed tapasi entisen presidentin Tarja Halosen eilen YK:n päivän juhlaseminaarissa. Presidentti Tarja Halonen signeerasi Kirjavan käsikirjan kestävään kehitykseen -kirjan, joka kirjoitettiin hänen aloitteestaan.

 

Paneelin jälkeen Sabina Alkire Oxfordin yliopistosta luennoi UNU-Widerin maailmanlaajuisen köyhyyden mittaamisesta ja siitä, miten moniulotteinen köyhyysindeksi (MPI) voi tukea köyhyyden poistamiseen tähtäävän tavoitteen saavuttamista.

Agenda2030

YK:n tavoite on vuoteen 2030 mennessä parantaa maailman rauhaa, turvallisuutta, hyvinvointia ja ekologista tasapainoa. Agenda2030:n pääsisällön 17 tavoitetta ovat laajoja ja kunnianhimoisia. Toimeenpano vaatii kaikilta YK:n jäsenmailta ponnisteluja. Suomessa toimintaohjelman toimeenpano- ja seurantavastuu on hallituksella. Lisää kestävästä kehityksestä voit lukea www.kestavakehitys.fi.

Mekin olemme mukana tavoittelemassa parempaa maailmaa. Suomen somalialaisten liiton edustaja Kestävän kehityksen toimikunnassa on Abdule Mahamed.