Unelmatyöpaja Tampereella

Lauantaina 25.11. SORA-hanke järjesti Tampereen Hervannassa työpajan suomalaisesta koulutuksesta ja työnhausta. Tavoitteena oli auttaa osallistuvia nuoria löytämään oma polkunsa suomalaisessa koulutusjärjestelmässä, sekä avustaa omien urasuunnitelmien teossa. Työpaja toteutettiin yhteistyössä liiton tamperelaisen jäsenjärjestön Pirkanmaan somaliyhdistyksen kanssa.

Työpajassa kokoontui 20 tamperelaista nuorta, joilla riitti näkemystä ja ideoita oman tulevaisuuden suunnitteluun. Osallistujista jotkut olivat asuneet Suomessa jo useamman vuoden, mutta paikalla oli myös vasta puoli vuotta Suomessa asunut henkilö. Ilmapiiri oli erinomainen, ja työpajan aikana huoneesta kuului niin elävää keskustelua kuin ahkeraa kirjoittamista harjoitteiden aikana.

”Suomalainen koulutusjärjestelmä ei ole kaikista helpoin hahmotettava, ja työpajan alun esityksen myötä tarkoitus on selkeyttää eri vaiheita ja mahdollisuuksia”, sanoo SORA-hankkeen Jenni. Yksilötehtävän ja ryhmäkeskustelujen avulla työstettiin myös omaa polkua läpi suomalaisen koulutussysteemin kohti omaa unelmatyötä. ”Mahdollisuus lukuisiin erilaisiin polkuihin on suomalaisen koulujärjestelmän hienous, voit löytää itseäsi työllistävän työn vaikka ensin päätyisitkin opiskelemaan jotain mikä ei kiinnosta niin paljoa!” jatkaa Jenni.

Työpajan aikana puhututti myös työllistyminen ylipäänsä. Nuoret kysyivät aktiivisesti mille alalle kannattaa kouluttautua, että viiden vuoden päästä töitä löytyy. ”Tärkeintä on, että tekee sitä mistä on itse kiinnostunut. Jos on ahkera ja hyvä työntekijä, niin kyllä löytää töitä alalta, josta itse pitää”, hankkeen työntekijä Ayan sanoo. ”Kaikista vaikeinta työllistyä on varmasti niihin töihin, jotka eivät itseään kiinnosta. Silloin töitä ei meinaa löytyä, vaikka kuinka olisi työvoimapulaa alalla”, Jenni lisää. Työpajan tarkoituksena olikin nimenomaan korostaa oman polun ja suunnan löytämisen tärkeyttä, sillä kukaan ei pysty sanelemaan nuorelle tämän omia valintoja ja oikeita polkuja työelämään.

Osallistujien positiivisen palautteen lisäksi myös työpajan vetäjien mielestä työpaja oli hyödyllinen. ”Osallistujat kokivat saaneensa siitä paljon irti”, kertoo hankkeen työntekijä Ayan. Osallistujien mielestä koulutus oli hyödyllinen, ja useampi osallistuja ilmaisi kiinnostuksensa lisäkoulutukseen. ”Ehdottomasti haluamme miettiä lisää yhteistyötä Tampereella!” sanoo Jenni.