Vieraskynä: Tyttöjen ympärileikkaus on ihmisoikeusloukkaus

Suomen laissa tyttöjen ja naisten sukupuolielinten silpominen on laitonta. Maailmalla sitä tapahtuu arvioltaan kolmelle miljoonalle naispuoliselle henkilölle joka vuosi. Kun naista/tyttöä ympärileikataan, heidän rakenteita tuhotaan, myöhemmin kuukautisvuoto on normaalia kivuliaampi ja synnytys on melkein mahdotonta. Naisille suoritettava ympärileikkaus eroaa merkittävästi miehille suoritettavasta ympärileikkauksesta siten, että sen suorittamiseen ei ole mitään lääketieteellistä perustetta. Tyttöjen sukupuolielinten silpominen ei kuulu minkään uskonnon perusopetukseen.

Ympärileikkaus tehdään yleisimmin 8-11 vuotiaille tytöille, ilman mitään puudutusta. Sitä ei suorita lääkäriksi kouluttautunut henkilö puhtaassa ympäristössä. Tyttöjen ja naisten ympärileikkaus on kulttuurillinen perinne, joka harjoitetaan Afrikan – sekä Lähi-idän maissa.

Naisten ympärileikkaus jaetaan neljään eri osaan, jossa kaikissa osissa tuhotaan rakenteita:

  1. Klitoriksen osittainen tai täydellinen poistaminen.
  2. Klitoriksen ja pienten häpyhuulten osittainen poistaminen ja isojen häpyhuulten joko poistaminen tai jättäminen koskematta.
  3. Emätinaukon ahtauttaminen leikkaamalla ulkoiset sukupuolielimet sekä typistämällä häpyhuulet niin, että ompelemisella muodostetaan peittävä sulku.
  4. Klitoris joko poistetaan tai jätetään koskematta.

Ympärileikkauksen jälkeen tytön jalat ovat sidottuna yhteen monta päivää, käveleminen on vaikeaa ja virtsaaminen myös. Tämän tuskan tytöt joutuvat kokemaan todistaakseen tulevilleen miehilleen, että ovat neitsyitä. Minusta sukupuolielinten silpominen on ihmisoikeusloukkaus.

Ympärileikkauksen syyt ja niiden perustelut

Yleensä vedotaan uskontoon, seksuaalisuuteen ja puhtauteen, terveyteen, kunniaan ja rituaaliin, joka muuttaa tytön lapsesta naiseksi ja säilyttää naisen identiteetin. Sukupuolielimet nähdään rumina, loukkaavina ja likaisina. Leikkaus suoritetaan vähentämään naisen seksuaalisia haluja, naisen irtosuhteita ja aviomiehen pettämisen estämiseksi. Kulttuurisesti tärkeitä asioita ovat neitsyyden suojelu, esiaviollisen kanssakäymisen estäminen, perheen kunnian säilyttäminen, arvokkuus. Leikkauksen uskotaan parantavan hedelmällisyyttä ja lasten selviytymismahdollisuuksia. Miehet usein myös kieltäytyvät menemästä naimisiin leikkaamattoman naisen kanssa.

Ympärileikkauksen jälkeen välittömät seuraukset ovat kipu, verenvuoto, kudosvauriot ja pahimmillaan kuolema. Pitkäaikaisseuraukset ovat yleensä anemia, virtsainfektio, infektiokierre, seksiin liittyvät ongelmat, kivulias yhdyntä, ulosteen pidätyskyvyttömyys, psykologinen trauma, sekä lapsettomuus. Synnytyshaitat ovat synnytyksen hidastuminen, repeämät, tarpeettomat keisarinleikkaukset, jopa vastasyntyneellä tulee vaikeuksia esim. hapenpuutteen takia, joka johtaa aivovaurioon, kuolemaan tai kroonisten infektioiden siirtyminen äidiltä lapselle. Nämä kaikki ovat syitä, jonka takia minusta ei ole mitään kulttuurillista perustetta suorittaa tätä brutaalia toimenpidettä nuorille tytöille.

Kirjoittaja työskenteli liitolla kesätyöntekijänä kesäsetelillä 2018.


Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton virallista linjaa.