Kun tie ei ole vain tie – rauhanrakennusta dialogin keinoin Somaliassa

Väkivaltainen konflikti tuhoaa elämien lisäksi ystävyyksiä, avioliittoja, perheitä ja elinkeinoja, jotka kaikki sitovat yhteisöjä toisiinsa. Kahden klaanin välinen väkivallan ketju saatiin katkaistua, ja tärkeän tien uudelleen avaaminen merkitsi tärkeää anteeksiannon hetkeä.

Kuva: Somaliland Standard

Somaliland Standard kertoi 24.9.2018 tärkeästä rauhanneuvotteluprosessista kahden klaanin, Marehanin ja Dirin, välillä Galgadudin osavaltiossa Somaliassa. Klaanien välillä on ollut vuosikymmenten välinen väkivaltainen konflikti liittyen alueen laidunmaahan, rajoihin ja vedenkäyttöoikeuksiin. Lähes jokainen klaaneihin kuuluvista perheistä on menettänyt läheisiä, ja monet kysyvätkin ”kuinka kauan tämä vielä kestää?”.

Konflikti on myös sulkenut  tärkeän alueen läpikulkevan tien, joka on johtanut elinkeinojen ja  perhesiteiden katkeamiseen väkivallan kierteen takia. Kaksi alueella toimivaa järjestöä päättivät aloittaa vaikeat rauhanneuvottelut vuonna 2013 klaanien välillä, jotta elintärkeä tie saataisiin auki ja väkivalta lopetettua. Neuvottelut alkoivat ensin klaanien sisäisillä pitkäkestoisilla neuvotteluilla, jotka kulminoituivat lopulta viikkoja kestäviin neuvotteluihin molempien klaanien klaanivanhempien välillä vuonna 2017 ja yhteiseen rauhansopimuksen allekirjoittamiseen lokakuussa 2017. Nyt alueita yhdistävä tie on jälleen auki, ja alueen kehitys ja rauhanrakennus voi päästä kunnolla vauhtiin.