Minnesotan amerikansomalialaiset made America Great!

Minnesotan osavaltion amerikansomalialaiset tekivät historiaa 6.11.2018 pidetyissä välivaaleissa, kun Ilhan Omarvalittiin kongressiin, sekä Hodan Hassan, että Mohamud Noorvalittiin osavaltion parlamenttiin. Yhteisön muita edustajia on myös valittu erilaisiin korkeisiin virkoihin. Hienoa! Mutta miksi ja mistä se johtui? 

Vastauksesta voi toki olla montaa eri mieltä. Jotkut ovat sitä mieltä, että suurkiitos kuuluu presidentti Trumpille, joka kävi Minnesotassa vähän aikaa ennen presidentin vaaleja haukkumassa Minnesotan amerikansomalialaisia, koska hänestä heitä on siellä paljon ja hän ei pidä heistä. Somalialaiset ovat luonteeltaan sotureita, jotka osaavat puolustaa itseään kun heitä vastaan hyökätään, tällä kertaa demokratian keinoin.

Monien mielestä tämä kuului ”American Dreamiin”, eli Amerikka on maa, missä jokainen voi toteuttaa unelmaansa, joten ei ollut mikään ihme, että näin kävi.

 Enemmistön mielestä oikeat syyt Amerikan suurjytkyyn olivat seuraavat:

  1. Kaikki ehdokkaat olivat koulutettuja nuoria, joilla on riittävää poliittista kokemusta.
  2. Ehdokkaat olivat hyvin tunnettuja yhteisön keskuudessa ja he saivat yhteisön luottamuksen.
  3. Yhteisö yhdisti voimaansa ja unohtivat erimielisyydet, puolustaakseen etujaan.
  4. Suuri osa yhteisön äänioikeutetuista äänestivät.

Minnesotan somalitaustaiset ovat aina olleet koko somalidiasporan vahvin ja suurin yhteisö, mutta onko meillä muilla mahdollista ottaa heistä mallia? Onko mahdollista, että suomensomalialaisetkin heräävät ja yhdistävät voimansa ajaakseen yhtenäisesti omia etujaan?

Uskon, että Suomessakin on meillä mahdollisuus loistaa, jos nuoria, koulutettuja ja päteviä poliitikkoja meiltä löytyy yhteisöä edustamaan. Suomessa ensi vuoden keväällä on eduskuntavaalit, joten nyt on aika valmistautua hyvin ja keskustella siitä, ketkä meitä tulee edustamaan! Edustajien ei kuitenkaan tarvitse aina olla yhteisön jäseniä, mutta mielestäni kaikki, jotka aidosti ajavat sekä koko Suomen että yhteisön etuja voivat hyvinkin edustaa meitä!

Jama Ismail, Suomen somalialaisten liiton järjestökoordinaattori.


Blogissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen somalialaisten liiton virallista linjaa.