Mukana päättämässä -vaalitilaisuudessa kannustettiin osallisuuteen

Suomen somalialaisten liitto järjesti lauantaina 23.3. Mukana päättämässä -vaalitilaisuuden, jossa keskusteltiin sekä ajankohtaisista vaaliteemoista että siitä, minkälaisista asioista EU:ssa päätetään ja miten valta EU:ssa on järjestetty.

Tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä somaliyhteisön jäsentä sekä poliitikkoja neljästä eri puolueesta. Tapatuman aluksi Somaliliiton puheenjohtajan Mohamed Ali Jama kannusti kaikkia osallistumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja käymään poliittisia keskusteluja. Mohamed Ali Jama myös herätteli yleisöä miettimään, miten nuoret saataisiin kiinnostumaan politiikasta ja vaikuttamisesta enemmän.

EU:n Suomen osaston tiedottaja Reeta Niemonen esitteli tapahtumassa EU:n päätöksentekoa ja sitä, minkälaiset kysymykset tällä hetkellä ovat käsiteltävänä EU parlamentissa. Maaliskuussa parlamentti käsitteli esimerkiksi kertakäyttömuoveista luopumista, henkilöautojen päästövähennyksiä ja kellojen siirtelyn lopettamisesta ja verorikosten torjumisesta. Tilaisuudessa puhunut Bashe Ali puhui nuorista yhteiskunnallisina toimijoina ja korosti nuorten osallistumisen tärkeyttä.

Paneelikeskustellussa ehdokkaat kertoivat vaalien olevan aikaa, jolloin häirintää tapahtuu paljon. Ehdokkaat kuvailivat kielenkäytön muuttuneen aggressiiviseksi. Useampi ehdokas myös kertoi jääneensä tietoisesti pois tilaisuuksista, joihin näitä on pyydetty edustamaan maahanmuuttajanäkökulmaa, sillä ehdokkaat haluavat puhua myös muista itselleen tärkeistä aiheista sen sijaan, että edustavat lähtökohtaisesti maahanmuuttajia. Ehdokkaille tärkeitä aiheita olivat esimerkiksi nuorten osallisuuden vahvistaminen (Habiba Ali, SDP), ilmastonmuutoksen torjuminen ja nuoret (Suldaan Said Ahmed, Vas.), nuoret miehet ja arjen turvallisuus (Antti Siika-Aho, Kesk.), koulutus (Adirahim ”Husu” Hussein, SDP), lapsiperheiden työ ja toimeentulo (Faisal Abdi, SDP), vapaa liikkuvuus (Raul Kajak, Kesk.) ja muslimien osallisuus EU-päätöksenteossa (Ahmed Hassan, RKP).  Monet keskustelijoista nostivat esiin erityisesti nuoret yhteiskunnallisina toimijoina, minkä lisäksi puhuttiin äänestämisen ja yhteiskunnallisen osallistumisen tärkeydestä. Yhteiskunnallinen päätöksenteko kaipaa monipuolista osallistumista.

Toivomme, että tilaisuus inspiroi osallistujia mukaan vaikuttamaan omissa yhteisöissään ja äänestämään sankoin joukoin viikonloppuna! Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 14.4. voi äänestää kotiin tulleeseen ilmoitukseen merkityssä paikassa, joka on usein lähellä sijaitseva koulu tai virasto. Jos äänestyspaikka ei ole selvillä, sen voi selvittää käymällä millä tahansa äänestyspaikalla, josta ohjataan oikeaan osoitteeseen.