Monikulttuurista Suomea juhlittiin Maailma kylässä -festivaaleilla sateisissa tunnelmissa

Maailma kylässä -festivaalien 20-juhlavuotta juhlittiin 25.-26.5.2019 Helsingissä Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla teemana ilmastonmuutos. Viikonlopun sateinen ja tuulinen ilma ei estänyt 45 000 juhlijaa saapumasta keskustelutilaisuuksiin, konsertteihin ja ruokakojujen äärelle.

Somaliliitto oli tänäkin vuonna mukana Moninainen Suomi -teltalla muiden järjestöjen kanssa. Mukana tänä vuonna olivat Moniheli, ETNO, Suomen Venäjänkielisten Yhdistysten Liitto FARO, Suomen romaniyhdistys ry, Luetaan yhdessä -verkosto, Suomen kurditalo ry, Helsingin NMKY, Kulkijat ry, Familia ry ja Kurdiliitto.

Järjestimme Moninainen Suomi -teltalla pienen paneelikeskustelun somalialaisnuoren Mustafa Jaman ja FAROn edustajan Artem Kuostin kanssa rodullistettujen nuorten työllistymisen ongelmista ja ratkaisuehdotuksistaotsikolla Samassa veneessä. Paneelikeskustelun juonsi NUVE-hankkeen koordinaattorimme Maria Hukkamäki. Kanssamme oli myös mahdollista opiskella somaliaa ja kisata Somalia -tietovisassa, josta palkintona oli leffaliput. Tietovisan voittaja oli herrasmies antaessaan voittamansa liput nuorille tytöille, jotka olivat myös mukana kilpailussa.

Muut järjestöt järjestivät keskustelutilaisuuksia mm. asunnottomuudesta, osallisuudesta monikulttuurisessa Suomessa, vertaistapaamisia ja musisointihetkiä.

Maailma kylässä -verrkosivujen mukaan festivaaleilla oli yhteensä yli sata ohjelmanumeroa sekä taideprojekteja, kuten valokuvanäyttelyitä, kierrätysmateriaaleista tehty oleskelutila The Living Man sekä liike-energialla toimiva pomppuautorata Mahdollisuuksien tori -teltassa. Omaa työtään esitteli kaikkiaan noin 400 kansalaisjärjestöä, viranomaista ja muuta näytteilleasettajaa. Lisäksi lähes 60 katukeittiötä tarjosi makuja yli 30 eri maasta. 

Ensi vuoden festivaali järjestetään 23.-24.5.2020 ja sen teema on tulevaisuus.