Nuorten blogi: Somalialaiset tanssit

Tässä blogissa puhutaan hiukan Somalian tanssikulttuurista. Somalialaisilla on monia perinteisiä tansseja, mutta kerromme tänään kaksi niistä, jotka ovat Dhaanto ja Buraanbur. Dhaanto ja Buraanbur ovat yksi tunnetuimista somalialaisista tansseista, jota tanssitaan ympäri maata.

Dhaanto

Dhantoa tanssittiin 1900-luvulta lähtien Dervishin ajalla ja sitä tanssitaan yhä vielä. Tanssia käytettiin kuolleitten sotilaisen henkien nostamisessa ja sitä yleensä esitettiin ratsastamalla hevosen selässä. Tanssi tunnetaan nimellä Sotilastanssi. Tanssia myös tanssittiin Djiboutissa, Pohjois- Somaliassa ja somalialaisella alueella, joka sijaitsee Etiopiassa. Tanssia tanssitaan monilla somalialaisilla festivaaleilla ja joskus myös häissä. Tanssissa on tyttö-poika -parit, jotka tanssivat yhdessä ja yleensä pareja on monta.

Buraanbur

Buraanbur on perinteinen somalialainen tanssi, jota naiset tanssivat häissä ja muissa seremonioissa. Tanssin periaate on saada paikalla olijat kokoontumaan rinkiin ja pitämään hauskaa. Samalla kuin tanssija tanssii buraanburia, on yleensä reunassa tai keskellä laulaja, joka laulaa joko tarinan tai jotain muuta, jolla on merkitystä. Samalla tulee tanssija, joka tanssii pää edellä ja tasajalkaa. Tanssi on pikkasen hankala, joten se vaatii hyvän keskittymistaidon. Buraanbur on tärkeä perinne somalialaisessa kulttuurissa. Sillä on edelleen tärkeä rooli poliittisten, sosiaalisisten ja koulutusviestien välittämisessä sekä yleisen tietoisuuden lisäämisessä.

Alla olevasta videosta pääset itse opettelemaan somalialaisia tansseja:

TPT originals

Teksti: Muniira ja Ramla