Nuorten blogi: Koronaviruksen vaikutus nuorten elämään

Koronapandemia ja sen rajoitukset ovat vaikuttaneet jokaisen nuoren elämään tavalla tai toisella. Korona on herättänyt monia nuoria ja avannut heidän silmänsä, että millaiseksi elämä voi oikeasti tulla ja minkälaisia muutoksia siihen voi tulla pienessä ajassa.

Koronasta on kärsinyt moni nuori fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti. Monet nuoret ovat todenneet itsellään monia masennuksen ja ahdistuksen piirteitä koronan takia. Tähän uskomme syyksi sen, että nuoret viettävät suurimman osan päivästä neljän seinän sisällä puhelimen tai tietokoneen ruutua tuijottaen.

Monet nuoret haluaisivat käydä ystäviensä ja perheensä kanssa ulkona niin kuin ennen, ilman rajoituksia tai maskipakkoa. Rajoituksien takia monia arkipäivän askareita on rajoitettu. Monet nuoret alkoivat viettämään sosiaalisessa mediassa suurimman osan ajastaan. Esimerkiksi joulukuun alusta maaliskuun puoliväliin ei ollut mahdollisuutta käydä esimerkiksi shoppailemassa tai vaikka kahvilla, koska kaikki sisätilat olivat joko kiinni tai niihin pääsy oli rajoitettua. Tämän takia moni nuori jäi sisätiloihin moneksi kuukaudeksi eikä se ole kenellekään terveellistä.

Koulunkäynti korona-aikana

Koronan aikana nuoret ei välttämättä näe ystäviään, sukulaisiaan tai koulutovereita niin kuin normaalisti. Monet tuntevat itsensä yksinäiseksi ja syrjäytyneeksi. Nuoret eivät saaneet opetusta lähiopetuksena, jonka takia he saivat opetusta etänä. Monille nuorille oli vaikea seurata koulunkäyntiä etänä. Nuoret ovat kokeneet paljon negatiivisia asioita, jonka takia koulut on avattu. Monet nuoret ovat kärsineet pandemian aikana mielenterveysongelmista. Mielenterveysongelmat voivat pikemminkin johtua yksinäisyydestä ja pelosta.

Kesällä 2020, kun korona oli vielä maailmassa, mutta oli hieman helpottunut, nuoret viettivät kesänsä normaalisti, mutta ei kuitenkaan ihan niin normaalisti kuin ennen. Korona on aiheuttanut monille nuorille mielenterveysongelmia. Esimerkiksi moni nuori on päätynyt uusiin kaveriporukoihin, jotka eivät ole heille hyväksi, jonka seurauksena päihteiden käyttö alkoi nousemaan nuorilla ja masennuksia tuli myös. Onneksi hallitus huomasi asian ja että koulujen sulkeminen ei ollut hyväksi nuorille ja päättivät heti ensimmäiseksi 2021 keväällä aloittaa rajoitusten purkamisen kouluista.

Lastensuojeluliitto oli koronan aikana mielestäni valmis tarjoamaan nuorille apua, kun he sitä tarvitsevat. Nyt kesällä 2021 korona alkoi taas hieman helpottumaan ja nuoria näkyy iloisina kaduilla ja ulkona mm. pelailemassa. Nuoret ovat kokeneet paljon korona pandemian aikana, sillä heidän elämänsä oli rajoitettua, joka on tosi vaikeaa varsinkin heille nuorille.

Vaikutukset nuorten työelämään

Monet nuoret ovat menettäneet työpaikkojaan, esim. nuoriso-ohjaajat, tuomarit ja ravintola-ala. Monille on tullut vaikeuksia talouden kanssa esim. maksaa kaikki laskut. Sen takia monet ovat muuttaneet takaisin perheiden luo tai ottanut apuja, jolla voisi maksaa veroja. On monia nuoria, jolla ei ole vieläkään työpaikkaa. Koronapandemian aikana on ollut todella raskasta saada töitä.

Teksti:

Habon Ahmed, Saara Farah ja Aisha Hassan