Nuorten blogi: Oman äidinkielen tärkeys

Mitä oma äidinkieli on? Omalla äidinkielellä tarkoitetaan kieltä, minkä opit ihan ensimmäisenä eli lapsen ensimmäinen kieli.

Miksi oma äidinkieli on tärkeä?  Se on tärkeää, koska se on ensimmäinen kieli mitä opit ja kieli mitä vanhempasi ja sukulaisesi puhuu. Myös on tärkeää tietää paljon omista juuristasi, mistä olet peräisin ja oppia paljon kulttuuristasi. 

Nykyään on paljon nuoria täällä Suomessa, jotka osaavat puhua tosi hyvin suomea, mutta eivät osaa kunnolla puhua omaa äidinkieltään tai kirjoittaa sitä. Se on väärin, että ensimmäinen kieli mitä on opittu ja kieli mitä vanhempasi puhuvat, on unohdettu tai sitä ei osata kunnolla puhua. Se on normaalia puhua suomea koulussa ja kavereiden kanssa ja on muutenkin hyvä osata erilaisia kieliä, mutta oma äidinkieli on myös tosi tärkeää osata hyvin. 

Miten voi kehittää omaa äidinkieltä? Omaa äidinkieltä voi kehittää esim. harjoittelemalla omalla kielellä puhumista ja kirjoittamista. Puhua omalla kielellä, kun on kavereiden kanssa, jotka puhuvat samaa kieltä sekä vanhempien, sisarusten ja sukulaisten kanssa. 

Teksti: Safiya Aden