Uuden puheenjohtajan tervehdys

Suomen somalialaisten liiton uusi puheenjohtaja painottaa yhteistyön merkitystä

Suomen somalialaisten liitto on Suomen somalialaisten tärkein edustaja, joka nauttii sekä somalialaisyhteisön että suomalaisten viranomaisten luottamusta. Se omaa tärkeää tietoa somalialaisista ja heidän tilanteestaan. Liitolla on mahdollisuus tarjota opastusta ja neuvontaa paikallisille ja alueellisille järjestöille, jotka haluavat työskennellä suomalaissomalialaisen yhteisön parhaaksi. Vastaavasti se voi auttaa yksittäisiä somalialaistaustaisia henkilöitä. Lisäksi liitto tarjoaa keskeisen linkin somalialaisyhteisön ja Suomen viranomaisten välille. Erityistä huomiota kiinnitetään nuoriin ja heidän tarpeisiinsa unohtamatta kuitenkaan työskentelyä vanhusten yksinäisyyden ja eristäytymisen ehkäisemiseksi.

Nuoret ovat ja pysyvät liiton panostusten keskeisenä kohderyhmänä. Nuorisotyöhön tavoitellaan pysyvää virkaa nykyisten nuorten työllistämiseen ja jengirikollisuuden ehkäisemiseen keskittyvien hankkeiden myötä. Muita tärkeitä kohderyhmiä ovat turvapaikanhakijat ja ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevat sekä henkilöt, jotka haluavat käynnistää omaa yritystoimintaa. Lisäksi liitto haluaa painottaa koulutuksen merkitystä vakaan tulevaisuuden takaamiseksi. Liitto jatkaa toimintaansa suomensomalialaisen yhteisön edustajana ja puolestapuhujana ihmisen koko elinkaaren ajan.

Edellisen hallituksen kaksivuotinen kausi on tullut päätökseen ja uusi hallitus valittiin syksyllä 2024. 

Nyt alkavalla kaudella haluamme panostaa seuraaviin teemoihin:

  • Edunvalvonta
    • Suomen somalialaisten tukeminen heidän elämänkaarellaan aina varhaiskasvatuksesta työelämään ja eläkeikään saakka
    • Syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen
  • Suomen somalialaisten kuuluminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja vaikuttamismahdollisuuksien tunnetuksi tukeminen
    • Tällä hetkellä 10 somalialaistaustaista kaupunginvaltuutettua ympäri Suomen
  • Molemminpuolinen kotoutuminen
  • Selvitys somalialaisväestön terveydentilasta verrattuna kantaväestöön ja muihin väestöryhmiin, ottaen huomioon monien somalialaisten traumaattiset sisällissotakokemukset.
    • Painopiste psyykkisen terveyden kysymyksissä (erityisesti nuorten osalta) ja sosiaalisessa passiivisuudessa (erityisesti ikääntyneiden keskuudessa).
  • Jatkuva vuorovaikutus ja kattava tiedonvaihto eri suuntiin sekä somalialaisen kulttuurin tunnetuksi tekeminen
    • Uudet yhteistyön muodot – suunnittelu ja toteuttaminen yhdessä
    • Ylläpitää jo pitkään jatkunutta hyvää yhteistyötämme eri viranomaistahojen, kansalaisjärjestöjen, yksityisen sektorin sekä vapaaehtoistyötä tekevien kanssa. Tämän yhteistyön pohjalta Suomen somalialaisten liitto on päätynyt siihen, missä olemme tänä päivänä. 
    • Linkkinä toimiminen viranomaisten, kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin sekä suomen somalialaisten välillä
  • Hanketoiminta Suomen somalialaisten liitossa alkoi vuonna 2009 RAY:n eli nykyisen STEA:n rahoittamana. Tärkeitä tukijoitamme ja yhteistyökumppaneitamme vuosien saatossa ovat lisäksi olleet Helsingin kaupunki: maahanmuutto-osasto, sosiaali- ja terveyslautakunta sekä työllistämistoimikunta, CIMO/opetushallitus, Opetus- ja kulttuuriministeriö, sisäministeriö, ETNO/oikeusministeriö, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin työnväenopisto, Svenska Kulturfonden, Open Society Foundation, 7-Mars -säätiö, Pohjoismainen kulttuurirahasto sekä Pluralismisäätiö. Suomen somalialaisten liiton alaisuudessa toiminut hanketta: SORA -hanke/avustus, RAY 2016-2018), Paikka auki-rahoitus, neuvontapalveluun ja jäsenjärjestöjen koordinointiin painottunut AK-hanke sekä 15-29 -vuotiaille suomensomalialaisille nuorille suunnattu Nuorten verkosto (NUVE, STEA 2019-2022) -hanke, somalialaisperheiden sujuva arki avioeron jälkeen (SAVIOR, STEA 2020 – 2024) -hanke. Parhaillaan Suomen somalialaisten liiton alaisuudessa toimii kaksi hanketta: Turvalliset valinnat yhteisön tuella (TUVA, STEA 2024 – 2026) -hanke ja Samanlaiset mahdollisuudet nuorille (SAMANU, STEA 2024 – 2026) -hanke. Näiden nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi suunnattujen hankkeiden jatkuvuus olisi tärkeää monin tavoin.
  • Yksilötasolla hankkeen työntekijät ovat neuvoneet asiakkaita kaikkiaan 400 asiakaskäynnillä vuoden 2024 aikana. Yhteistyökumppanina Suomen somalialaisten liitto on ainoa järjestö, joka kykenee toimimaan kattojärjestönä somalialaisten perustamille pienemmille järjestöille valtakunnallisesti. 
  • Kansalaisjärjestöissä toimivat pitävät hyvinvointinsa kannalta tärkeimpänä asiana kohdatuksi tulemista. Järjestöt tarjoavat paikan, jossa on tälle aikaa ja orientaatio. Ne eivät lähtökohtaisesti pyri muutamaan tai parantamaan ketään, vaan niissä hyväksytään ihmisen omat elämän päämäärät. Kohtaaminen perustuu ihmisen omiin tarpeisiin ja lähtökohtiin. Vapaaehtoistyö, joka on kansalaistoiminnan ydin, voi tukea tätä järjestöjen erityispiirrettä. Suomen somalialaisten liiton hallitus ja valtuusto toimii vapaaehtoispohjalta. Jäsenten tekemä työ vaihdettuna rahaksi on tuhansien taalojen arvoinen, mutta olemme valmiita hoitamaan nämä tehtävät niin sanotun ”leipätyömme” ohella Suomessa asuvien somalialaisten ja kantasuomalaisten yhteen sovittamiseksi. 

Uuden hallituksen kokoonpano on: 

Puheenjohtaja                               
Abdulrahman Abdi Rage
puh. +358 44 344 9175
puh. +358 44 979 4865

Opastinsilta 6 A (J ovi), 
00520 Helsinki
somaliliitto@somaliliitto.fi
abdulrahman.rage@somaliliitto.fi

Varapuheenjohtaja
Bashe Ali Mohamed
puh. +358 40 073 5029
bashe.ali@somaliliitto.fi

Rahastonhoitaja
Mukhtar Abdi Ismail
puh. +358 44 344 9176
mukhtar.ismail@somaliliitto.fi

Sihteeri
Saed Abdulkadir Mohamed
puh. +358 45 144 7821
saed.abdulkadir@somaliliitto.fi

Sosiaali- ja hyvinvointisihteeri
Marian Abdisalam Ismail
puh. +358 44 281 3161
marian.ismail@somaliliitto.fi

Kulttuuri- ja liikuntasihteeri
Omar Abdi Olow
puh. +358 45 226 7225
omar.abdi@somaliliitto.fi

Nuorisosihteeri
Abdulhakim Ali Osman
puh. +358 45 609 4545

Ystävällisin yhteistyöterveisin,

Abdulrahman Abdi Rage
Puheenjohtaja
puh. +358 44 344 9175
puh. +358 44 979 4865

Opastinsilta 6 A (J ovi), 
00520 Helsinki
somaliliitto@somaliliitto.fi
abdulrahman.rage@somaliliitto.fi