Yrittäjyysasiaa, turbaaneja ja unelmien tavoittelua – niistä koostui nuorisovaihto Suomessa

Lokakuussa koitti vihdoin se hetki, jota SORA-hankkeen porukka oli odottanut ja jännittänyt jo pitkään, nimittäin yhteistyössä unkarilaisen Tamaszpont MOPKA –järjestön kanssa järjestetty nuorisovaihto rantautui Suomeen tuoden mukanaan 19 unkarilaista nuorta. Suomen somalialaisten liiton Jenni ja Ayan ottivat vieraat vastaan 19:sta suomensomalialaisen nuoren kanssa Espoon Nuuksiossa luonnonsuojelualueen kupeessa sijaitsevassa Lärkans partiomajassa.

”Ulkohuussi herätti nuorten keskuudessa aluksi kauhistusta, mutta kaikki tottuivat siihen nopeasti.” Jenni nauroi.

”Halkojen hakkaaminen saunan ja veden lämmittämistä varten oli myös jännää puuhaa nuorille.” jatkoi Ayan.

Viikon ohjelmaa oli valmisteltu SORA-hankkeen nuorten keskuudessa jo Unkarin vaihdosta lähtien. Erasmus+ nuorisovaihdon vastuutehtävien suunnittelu oli pääasiassa nuorilla, vaikka Jenni ja Ayan ohjasivatkin nuoria viikon ohjelman suunnittelussa.

Nuorisovaihtoviikko koostui monenlaisesta puuhasta yrittäjyysteeman ympärillä. Nuoret pitivät mm. oman Leijonan luola –ohjelmansa, jossa pienryhmissä kehiteltiin yritysideoita, jotka esiteltiin nuorista koostuneelle asiantuntijaraadille. Jännittäväksikin muodostunut yritysideoiden esittely sujui ohjaajien mielestä hienosti ja nuoret pysyivät vakavina ja esittivät loistavia ja tiukkoja kysymyksiä yritysideoista. Esille nousivat mm. markkinoinnin asioita ja pohdintoja siitä, miten kyseisellä yrityksellä on mahdollisuuksia erottua muista samankaltaisista yrityksistä sekä mitä ottaa huomioon kun perustaa omaa yritystä.

Leijonan luola -ohjelman yritysideoiden kehittelyä.

Viikon kohokohta

Yksi viikon kohokohdista taisi olla Somali-ilta, jossa unkarilaiset nuoret saivat pukeutua perinteisiin somalialaisiin perinneasuihin ja kaikille halukkaille tehtiin turbaanit. Näytille tuotiin myös somalialainen juhla-asu Dirac, joka on hieman kimaltavampi kuin tavallinen perinneasu.

”Todella mukavat vaatteet ja kivan tuntuista materiaalia.”, kommentoi eräs unkarilaisvieras riehakkaaksikin menneen Somali-illan aikana.

Ilonpito ryöpsähti suurimmilleen kun suomensomalialaiset nuoret esittivät valmistelemansa esityksen somalialaisista tansseista. Unkarilaiset vieraat pääsivät myös mukaan kun kaikille opetettiin eri tansseja, mm. Dhaantoa.

”Ryhmädynamiikka toimi hyvin.” Ayan kehui nuoria.

Perinteinen mausteinen ja värikäs somalialainen ateria koostui riisistä (bariis), lihasta (iyo hilib), kanasta (digaag), peruna-kasvis –lisäkkeestä ja chilistä (basbaas). Tarjolla oli tietysti myös somalialaista teetä. Unkarilaiset vieraat nauttivat hyvästä ruoasta ja kyselivät useaan kertaan ruokaohjeita.

Unelmia ja tarinoita yrittäjyydestä

Yrittäjyysteemaan sukellettiin kunnolla kun Puhoksessa sijaitsevan Queens –vaatekaupan omistaja tanskalainen Sabah Abdulkadeer saapui kertomaan nuorille oman yrittäjyystarinansa. Pankissa päätyökseen työskentelevä Abdulkadeer kertoi, että pohjoismaisena muslimina oli vaikea löytää skandinaaviseen tyyliin sopivia vaatteita, jolloin hän päätti perustaa oman vaatemerkin. Hän kertoi nuorille omasta yrityksestään ja yrityksen perustamisesta omista kokemuksistaan. Queens oli alun perin vain verkkokauppa, mutta kesällä 2017 hän perusti kivijalkaliikkeen Helsinkiin. Vaatteita Abdulkadeer myy koko Eurooppaan, lähinnä Saksaan ja Iso-Britanniaan.

Lisää inspiroivaa yrittäjyysasiaa kuultiin viikolla myös suomalaisunkarilaisen yrittäjän Hajnalka Colladon NurtUp yrityksestä, joka kehottaa kaikkia tavoittelemaan rohkeasti unelmiaan. NurtUp on kehittänyt motivaatiokorttipelin (The Hero), jonka tarkoituksena on herätellä ajatuksia oman elämän suunnasta ja unelmien tavoittelusta simppelien kysymysten muodossa. Miksi Sinä teet juuri niin kuin teet? Teetkö asioita sosiaalisen paineen vuoksi? Oletko Sinä oman elämäsi pilotti? Motivaatiokorttipeli sai nuoret pohtimaan syvällisestikin omia unelmiaan ja tavoitteitaan elämässään.

Yrittäjänaisten tarinaa käsiteltiin nuorisovaihtoviikolla myös roolipelin muodossa. Impro -menetelmällä nuoret esittivät erilaisia tilanteita, joissa yrittäjänaiset voisivat kohdata haasteita.

Yhtä suurta seikkailua

Unkarilaisille vieraille oli järjestetty myös hauska Amasing Race –tyylinen Seikkailu Helsingissä –päivä. Ensimmäisenä vierailukohteena oli Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna. Jännitykseltäkään ei vältytty, sillä osa ryhmästä meinasi myöhästyä lautalta!

Kaikki nuoret jaettiin pienryhmiin siten, että jokaisessa ryhmässä oli yksi suomensomalialainen nuori apuna. Ryhmien oli tarkoitus etsiä eri kohteita Helsingissä, esim. Presidentin linna, Aleksis Kiven patsas, Rautatientori jne. Jokaisessa kohteessa ryhmä sai kuoren, jossa oli jokin tehtävä suoritettavaksi, esim. ”Ota kuva koiran kanssa.”

Seikkailulle päästiin myös majapaikalla, sillä Helsingin ruotsinkielisen partioyhdistyksen partiomaja sijaitsee metsässä.

”Kilsan päässä metsäpolkua pitkin oli järvi, jonne tehtiin vapaa-ajan retkiä. Viikolla järjestettiin myös yksi etsintäpartio, sillä pari unkarilaista eksyi metsäpolulta! Onneksi kaikki meni hyvin ja eksyneet löytyivät nopeasti.” kertoi Jenni viikon kommelluksista.

Haikein mielin kohti kotia

Unkarilaisvieraat pääsivät tutustumaan myös Suomen somalialaisten liiton toimistoon Hermannissa, kun koko joukko saapui suunnittelemaan omat kangaskassit muistoksi viikosta. Jokainen sai tehdä oman designin valmiiseen kangaskassiin. Nuorista kuoriutuikin oikeita taiteilijoita, sillä niin upeita olivat heidän suunnittelemat designit.

”Viimeisenä iltana nähtiin muutama kyynelkin, sillä viikko oli ollut niin kiva.” muistelivat Jenni ja Ayan yhdessä.

SORA-hankkeen Jenni ja Ayan kiittelevät nuoria loistavasta yhteistyöstä ja mukavasta projektista Erasmus+ -nuorisovaihdon puitteissa ja toivovat, että jatkossakin pystyttäisiin järjestämään jotakin vastaavaa.