Perussuomalaista maahanmuuttopolitiikkaa

Somalian pääkaupungista Mogadishusta kesällä 2017.

Vihreä lanka julkaisi eilen analyysin Suomen tämän hetkisestä maahanmuuttopolitiikasta. Jenni Leukumavaara kirjoittaa, että nykyinen hallitus toteuttaa perussuomalaisten kätilöimää tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa, vaikkei sitä mielellään ääneen sano.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan hallituksessa on erimielisyyksiä kiintiöpakolaisten määrän suhteen. Keskusta ja kokoomus olisivat valmiita nostamaan kiintiöpakolaisten määrää, mutta siniset eivät ole yhtä mieltä.

Ulkomaalaislain mukaan Suomeen voidaan ottaa pakolaiskiintiössä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pakolaisiksi katsomia henkilöitä tai muita kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia ulkomaalaisia uudelleen sijoitusta varten.

Eduskunta päättää määrän vuosittain valtion talousarvion hyväksymisen yhteydessä.

Euroopan unionin päätöksillä on käytännössä merkitystä myös talouspolitiikkaan, ja se tukee jäsenmaiden kiintiöpakolaisten vastaanottamista taloudellisesti, mutta kiintiöpakolaisten määrää se ei sanele. Suomi voisi lisätä määrää oma-aloitteisesti, jos se haluaisi.

Turvapaikkaprosessi suurennuslasin alla

Mykkänen on ehdottanut kiintiöpakolaisten määrän sitomista turvapaikanhakijoiden määrään. Jos toista lisätään, toista vähennetään.

”Oikeus hakea turvapaikkaa on perustavanlaatuinen oikeus, jota ei voi rajoittaa.”, sanoo Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors.

”Kiintiöpakolaisten määrällä – oli se sitten mikä hyvänsä – ei voi käydä sellaista vaihtokauppaa, että muilta kuin kiintiöpakolaisilta evättäisiin vastaavasti oikeus hakea turvapaikkaa.” sanoo myös Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtaja Elina Pirjatanniemi.

Suomen somalialaisten liitto tukee kiintiöpakolaisten määrän nostamista, jotta turvallisten reittien käyttö pakenemiseen nousisi, mutta pääväylänä turvapaikanhakuun se ei toimisi, sillä turvapaikanhakuprosessi vaikeutuisi merkittävästi. On pystyttävä auttamaan myös muita turvapaikkaa hakevia. Tästä huolimatta Suomi voisi ottaa enemmän kiintiöpakolaisia ja auttaa näin useampaa UNCHR:n ehdottamaa pakolaista pois pakolaisleireiltä. On pelottava ajatus, että pakolaisleireistä on tulossa uusi normaali.

Voit lukea koko jutun Vihreän langan verkkosivuilta.

Lue lisää pakolaiskiintiöstä

Suomen somalialaisten liitto on tukenut pakolaiskiintiön nostamista mm. Me välitämme -kampanjassa:

Yli 40 järjestöä vetoaa hallitukseen pakolaiskiintiön korottamiseksi

Seitsemän väitettä ja faktaa pakolaiskiintiöstä

”Suomen pakolaiskiintiöön pääseminen vahvisti, että elämäni on elämisen arvoista”

Me välitämme, vaikka kehysriihi ei

Kävellen Bagdadista Helsinkiin menee neljä vuotta

”Olen todella kiitollinen Suomelle”

Järjestöt maailman pakolaispäivänä: Pakolaiskiintiötä korotettava historiallisessa pakolaistilanteessa

Pakolaiskiintiö on Songan perheen ainoa toivo paremmasta elämästä