Tiedote: Virtaako sinussa sankariveri?

Virtaako sinussa sankariveri? – Suomen somalialaisten liitto haastaa luovuttamaan verta

Suomen somalialaisten liitto etsii afrikkalaistaustaista sankariverta. Käynnistämme tänään verenluovutuskampanjan, joka kestää kesäkuun loppuun asti. Haluamme kannustaa afrikkalaistaustaisia luovuttamaan verta, sillä vain heiltä voi löytyä harvinainen veriryhmäyhdistelmä.

Osallistuakseen Suomen somalialaisten liiton verenluovutuskampanjaan, voi luovuttaa verta pääkaupunkiseudun veripalvelutoimistoissa (Sanomatalo, Kivihaka ja Espoo).

Luovutuspaikan henkilökunnalle tulee kertoa ilmoittautumisen yhteydessä, että kuuluu VeriRyhmään SSL, jotta pisteiden laskenta onnistuu. Kaikille nimilistaan nimensä laittaneille ja verta luovuttaneille Veripalvelun pinssi ja haalarimerkki. Lisäksi kaikkien verta luovuttaneiden kesken arvotaan leffalippuja.

Faktatietoa verenluovutuksesta

Potilaalle annetaan aina ensisijaisesti hänen oman veriryhmänsä verta. Tavallisesti luovuttajan etnisellä taustalla ei ole merkitystä, koska tärkeimmät ABO- ja Rh -veriryhmäominaisuudet ovat kaikilla ihmisillä samat.

Eri väestöissä esiintyy kuitenkin myös harvinaisia veriryhmiä tai veriryhmäyhdistelmiä, joita ei löydy lainkaan muilta. Silloin potilaalle tarvitaan verta samaan etniseen ryhmään kuuluvalta luovuttajalta, jolla on sama harvinaisuus. Esimerkiksi U-negatiivinen veriryhmä on nimenomaan afrikkalaissyntyisillä esiintyvä harvinainen veriryhmä (esiintyvyys alle 1 %). Tällä hetkellä afrikkalaistaustaisia luovuttajia on siis Suomessa liian vähän suhteessa väestöryhmän kasvavaan kokoon ja potilaiden määrään.

Helsingissä 3.4.2018

Lisätietoja:
Arshe Said
puheenjohtaja
+358 44 344 9175
somaliliitto@somaliliitto.fi
Suomen somalialaisten liitto ry