Afrikkalaisia verenluovuttajia tarvitaan Suomessa

 

Tänään aamulla vietettiin hetki Veripalvelun Sanomatalon toimipisteessä pohtien afrikkalaistaustaisten verenluovutuksen tärkeyttä.

Afrikkalaistaustaisilta voi löytyä harvinainen U -veriryhmätekijä, jota voidaan tarvita potilaiden hoitoon. Pääkaupunkiseudulla on jatkuvasti kasvava maahanmuuttajayhteisö, joka tarkoittaa sitä, että potilaidenkin määrä lisääntyy ja näinollen afrikkalaistaustaisia verenluovuttajiakin tarvitaan entistä enemmän.

Entä jos ei uskalla?

Veripalvelun toimipisteissä kannattaa käydä tutustumassa, vaikka ei heti uskaltaisi luovuttaa verta. Ensimmäisellä kerralla voidaan testata mm. malariavasta-aineet. Islam ei kiellä verenluovuttamista, joten sen ei tarvitse ajatella olevan este. Veripalvelun henkilökunnalta voi myös pyytää yksityisempää luovutustilannetta, jolloin verenluovutushetki voidaan eristää esimerkiksi sermeillä, jottei vaikkapa paljas käsivarsi ole esillä ja luovuttaja tuntee olonsa mukavaksi. Veripalvelun henkilökunta kertoo mielellään verenluovutuksesta lisää, tai voit soittaa maksuttomaan luovuttajainfoon puh. 0800 0 5801. Auki arkisin klo 8-17. 

Verenluovutus Suomessa on perustunut aina vapaaehtoisuuteen ja yksi luovutuskerta voikin auttaa jopa kolmea potilasta. Verestä erotellaan plasma, verihiutaleet ja punasolut, jotka voidaan antaa eri potilaille erilaisiin tarkoituksiin. Verta saavat esimerkiksi raskaana olevat naiset ja erilaisista verisairauksista kärsivät.

Miten osallistua kampanjaan?

Aamupalatilaisuuden päätyttyä tiedottajamme otti härkää sarvista ja kävi luovuttamassa verta. Verenluovutuskampanjaan voi osallistua kuka tahansa, joka kokee auttamisen ilokseen. Muista mainita luovutuspaikan henkilökunnalle ilmoittautumisen yhteydessä, että kuulut VeriRyhmään SSL, jotta voit osallistua leffalippujen arvontaan!

Ojenna kätesi ja liity hengenpelastajien joukkoon!

Tweettaa ja kannusta muitakin luovuttamaan sankariverta:

Tweet: Virtaako sinussa sankariveri? SSL järjestää verenluovutuskampanjan 1.4.-30.6.2018. Testaa sovitko luovuttajaksi: https://ctt.ec/XZ10d+ #ojennakätesi #veripalvelu #verenluovutus #veriyhdistäämeitä #SSLVeriRyhmä #Somaliliitto #sankariveri